Чрез автоматизирана система ще се установява дали даден водач е

...
Чрез автоматизирана система ще се установява дали даден водач е
Коментари Харесай

Този нов ултрамодерен апарат на криминалистите ще вади душичката на много шофьори

Чрез автоматизирана система ще се открива дали даден лидер е седнал зад кормилото след приложимост на опиати

Националният институт по криминалистика към този момент разполага с нова автоматизирана система за лабораторен разбор. Чрез нея ще се открива дали даден лидер е седнал зад кормилото след приложимост на опиати. С уред за бързо проучване на пробите ще бъде оборудвана и лабораторията на ВМА.

След като предходната година държавното управление се разгласи за по-строги ограничения против пияните и дрогираните на пътя, вътрешният министър Калин Стоянов призна, че срещат компликации при установяването на съществуване на опиати в кръвта на водачите. А резултатите от кръвните проби се бавят с месеци. Затова от кабинета се ангажираха лабораториите, в които се изследват пробите на водачи, да се модернизират, съобщи NOVA.

Премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министър Калин Стоянов посетиха Националният институт по криминалистика. 

„ С цел актуализиране на работните процеси и редуциране на периодите при проучване на кръвните проби за съществуване на наркотични субстанции, в края на предходната година бяха закупени две автоматизирани системи за екстракция. Едната е конфигурирана в НИК. В момента текат настройки. Следващата седмица ще се създадат тестванията, след което ще влезе в употреба ”, обявиха от Националният институт по криминалистика и обясниха, че другата система е планувана за ВМА. 

„ Преди известно време поех персонален ангажимент към българските жители, и в частност към родителите на починали деца, при пътнотранспортни катастрофи, да направя всичко допустимо, с цел да може във допустимо най-кратки периоди да предоставим нужните автоматизирани системи ”, уточни министър Калин Стоянов и посочи, че машините са закупени със средства от гаранционния фонд.

Очаква се да завърши социална поръчка за още четири профилирани апарата. Според него ще бъдат доставени до пролетта на 2024 година

„ Имаме и различен проблем, на който търсим решение – сложното намиране на експерти, които да работят с апаратите ”, разясни Стоянов. 

„ Зад всяко произшествие се крие човешка орис и покруса. Затова се веселя, че битката с травматизма по пътищата е приоритет за държавното управление. Това включва всеобхватни ограничения – законодателни и съответни реализации на задължения. Затова желая да поздравя министър Калин Стоянов, тъй като с днешното събитие демонстрира, че неговият ангажимент е резистентен ”, сподели Габриел. 

Премиерът Денков се обърна към родителите, изгубили деца на пътя. „ Четейки статистиката какъв брой лица са хванати с алкохол и опиати на пътя, аз си представям тези родители. Те знаят, че няма по какъв начин да върнат децата си, само че знаят и че би трябвало да създадем всичко допустимо това самоубийствено държание по пътищата да спре ”, разясни министър-председателят.  

Решението на казуса би било невероятно, в случай че институциите не бяха работили дружно, сподели още Денков. „ Само с нашите общи старания успяхме да намерим решения, които ще доведат до стабилно и ясно предизвестие към всеки, които злоупотреби – че това ще бъде разкрито и то относително бързо ”, съобщи  премиерът. Той разясни, че пробите ще излизат до 1-2 седмици. Но казусът е, че има насъбрани над 1000.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР