Човешкият организъм е изключително добре програмиран, перфектно е създаден от

...
Човешкият организъм е изключително добре програмиран, перфектно е създаден от
Коментари Харесай

Ливърпул остава без германските си сърца!

Човешкият организъм е извънредно добре програмиран, съвършено е основан от природата. Така е и в живота, по този начин е и в спорта. Е, пристигна краят на една епоха - тази на Юрген Клоп в Ливърпул. Мениджърът на мърсисайдци сюрпризира всички, обявявайки, че напуща след края на сезона, защото... е " изгубил силата си ". Труден избор сигурно, а още по-трудно е и последователите на 19-кратните първенци на Англия да го одобряват и преглътнат.

Във форумите на " алените " се появиха забавни изявления, като едно от тях беше, че почитател на отбора от " Анфийлд Роуд " избира жена му да го напусне, в сравнение с Клоп да си тръгне от Ливърпул. Е, май към този момент пъзелът в живота му ще остане по този начин подреден, че половинката му да му трови нервите още.

На 26 януари различен от немската връзка край Мърси - спортният шеф Йорг Шматке разгласи, че също ще напусне клуба, само че още по-скоро - след края на януарския трансферен прозорец.

Шматке бе притеглен с първичен кратковременен контракт през юни предходната година след напускането на предходния състезателен шеф Джулиан Уорд, който пък размени Майкъл Едуардс единствено година по-рано.

През предишното лято Ливърпул притегли Доминик Собослай, Уатару Ендо, Райън Гравенберх и Алексис МакАлистър. Фабиньо и Джордан Хендерсън бяха продадени на клубове от Саудитска Арабия, а Наби Кейта, Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Роберто Фирмино също напуснаха.

" Ливърпул е доста специфичен клуб, тъй че опцията да работя тук бе голяма чест за мен, макар че през цялото време знаех, че това ще бъде единствено за къс интервал от време ", сподели Шматке.

Юрген Клоп пристигна на " Анфийлд Роуд " преди съвсем декада, само че не съумя да направи нещо, за което мнозина на Острова и по света мечтаеха - Ливърпул да си върне трона и да детронира Манчестър Юнайтед. Така, както преди години, през далечната 1986-а сър Алекс Фъргюсън пристигна в Манчестър Юнайтед с задачата, а точно - да задмине огромния си противник по трофеи. И съумя. Клоп извете Ливърпу до купата единствено веднъж - извънредно незадоволително за клуб с такава история и упоритости.

Но Юрген Клоп, който не направи блестяща кариера като футболист, само че като треньор със сигурнсост остава с сърцата на почитателите на Борусия Дортмунд и Ливърпул - две от най-колоритните и предани футболни агитки освен в Европа, а и в света. Роденият в Щутгарт 56-годишен експерт остави трайна диря и в Майнц, където игра през цялата си професионална кариера, идвайки в отбора след мимолетни престои в Пфорцхайм, втория тим на Айнтрахт Франкфурт, Виктория Зиндлинген и Рот-Вайс Франкфурт. Всъщност, в Майнц той порита малко и с Емил Костадинов.

Има един прочут клип от далечната 1974-а, в който ефирен кореспондент се обръща към редица хора по улиците на Ливърпул, с цел да ги осведоми, че Бил Шенкли напуща ролята си на управител след 15 години отпред. Всички те бяха шашнати. Около 17 години по-късно обстановката бе идентична с Кени Далглиш. Сега последователите на " алените " претърпяват сходен миг по непредвиден и нежелателен метод.

Новината за напускането на Юрген Клоп бе същинска бомба. Не и за йерархията на Ливърпул, която беше осведомена още през ноември от германеца. С него и Шматке си потеглят и двамата му съществени помощници, още няколко асистенти.

На човешко равнище решението на Клоп е разбираемо. Почти девет години в толкоз интензивна работа взимат големи жертви, като единствено Шенкли и Боб Пейсли са били мениджъри на Ливърпул по-дълго време след войната. Със сигурност името на Юрген стои до тези треньорски величия на " Анфилд ". Натискът в тази лига е голям, представете си какъв брой мъчно е да бъдеш в крайник със Сити и понякога даже да си пред тях.

Ще има много въпроси. Как ще повлияе напускането му на основните играчи? Ще бъде ли затруднено привличането на звездни имена? Ливърпул самичък по себе си е съществена стръв за всеки футболист, само че стабилността на ерата на Клоп и личността на самия управител повлияха на доста прехвърляния. Собствениците от Fenway Sports Group в този момент са изправени пред значимо решение. За разлика от времето, когато Шенкли беше последван от Пейсли, след което пристигнаха Джо Фейгън и Далглиш, в този момент няма очевиден правоприемник от вътрешната страна. Новият управител би трябвало да пристигна извън.

Всъщност в никакъв случай няма да има някой като Клоп – управител, който разруши шаблона и върна Ливърпул назад на върха. Влиянието му в клуба надвишава това, което се случва на терена или подготвителното игрище. Неговият дух е трансформирал актуалния Ливърпул в нещо неповторимо, а наличието му се усеща във всеки ъгъл на клуба. Едно е несъмнено – когато германецът най-сетне помаха за довиждане на " Анфилд Роуд " в края на сезона, това ще бъде един от най-емоционалните моменти, които стадионът в миналото е виждал. До тогова сбогуванията може да почакат. Има титли за печелене.

А дали ще станат факт, времето ще покаже...
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР