Човешкият мозък е забележително енергийно ефективен. Използвайки само 20 вата

...
Човешкият мозък е забележително енергийно ефективен. Използвайки само 20 вата
Коментари Харесай

Първият суперкомпютър, сравняван с човешкия мозък, ще заработи през 2024 г.

Човешкият мозък е удивително енергийно ефикасен. Използвайки единствено 20 вата сила, той е кадърен да обработва данни, еквивалентни на един екзафлоп - или милиард милиарда математически интервенции в секунда, заяви " Сайънс Алерт ".


Сега откриватели от Австралия основават първия в света суперкомпютър, който може да симулира мрежи в подобен мащаб. Суперкомпютърът, прочут като DeepSouth, се създава от Университета на Западен Сидни.

Когато бъде пуснат в употреба през идната година, той ще може да прави 228 трилиона синаптични интервенции в секунда, което е еднакво на предстоящата скорост на интервенциите в мозъка на индивида.

Надеждата е да се разбере по-добре по какъв начин мозъкът може да употребява толкоз малко сила, с цел да обработва големи количества информация. Ако откривателите съумеят да схванат това, един ден ще могат да основат мозък киборг, който да е доста по-мощен от този на индивида.

" Напредъкът в разбирането ни за това по какъв начин мозъкът пресмята, благодарение на неврони, е възпрепятстван от неспособността ни да симулираме сходни на мозъка мрежи в огромен мащаб ", показа Андре ван Шайк, шеф на Международния център за невроморфни системи към Университета в Западен Сидни.

Ралф Етиен-Къмингс от университета " Джонс Хопкинс " в Балтимор, съобщи че DeepSouth ще промени разпоредбите за проучване на неврологията. " Ако се пробвате да разберете мозъка, това ще бъде хардуерът, на който да го извършите ", сподели той.

Етиен-Къмингс счита, че има два съществени вида откриватели, които ще се интересуват от технологията - тези, които учат неврология, и тези, които желаят да основат прототипи на нови инженерни решения в региона на изкуствения разсъдък.

DeepSouth е единствено един от многото проучвателен планове, целящи да основат машина, която да съперничи на човешкия мозък. Други откриватели се пробват да се оправят със същия проблем, като основават " биологични компютри ", захранвани от същински мозъчни кафези. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР