Човешкият мозък е вдъхновителят и вдъхновението на Изкуствения интелект (ИИ)

...
Човешкият мозък е вдъхновителят и вдъхновението на Изкуствения интелект (ИИ)
Коментари Харесай

Органоидният интелект: новата граница на биокомпютрите или научна фантазия?

Човешкият мозък е вдъхновителят и вдъхновението на Изкуствения разсъдък (ИИ) от зората на неговия план. Но, колкото и впечатляващи да са достиженията на ИИ, неговата изчислителна мощност е оскъдна спрямо тази на човешкия мозък.

Сега обаче учените разкриват революционен път за развиване на изчислителната техника: синтетичен органоиден разсъдък (ОИ), при който отгледаните в лаборатория мозъчни органоиди служат като биологичен хардуер. " Тази нова област на биокомпютрите дава обещание невиждан прогрес в скоростта на изчисленията, мощността на обработката, успеваемостта на данните и опциите за предпазване – и всичко това при по-ниски енергийни потребности ", споделят създателите в публикация, оповестена през февруари 2023 година във Frontiers in Science.

Изкуственият разсъдък в действителност ловко учи от своя подстрекател, човешкия мозък. Този метод се оказа извънредно сполучлив: ИИ може да се похвали с впечатляващи достижения - от диагностициране на медицински положения до композиране на лирика. Въпреки това истинският модел продължава да превъзхожда машините в доста връзки. Ето за какво, да вземем за пример, можем да потвърдим своята " човещина " с тривиални проби за изображения онлайн, на които несъмнено сте попадали, до момента в който сърфирате из интернет. А какво би станало, в случай че вместо да се опитваме да създадем изкуствения разсъдък наподобяващ още повече мозъка, отидем напряко при източника?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР