Човешките останки са добре запазени Археологическите разкопки изглежда ще забавят

...
Човешките останки са добре запазени Археологическите разкопки изглежда ще забавят
Коментари Харесай

Строежът на автогарата в Созопол ще се забави, откриха средновековен некропол и бебешки скелети при разкопките

Човешките остатъци са добре непокътнати

Археологическите разкопки наподобява ще забавят градежа на автогарата в Созопол. Екипът на ръководителя Явор Иванов и шефа на Археологическия музей в морския град Димитър Недев откри забавни находки - феодален некропол.

Припомняме, че по план автогарата би трябвало да се построи на входа на Стария град. Реализирането на плана е дългогодишна фантазия на локалните, а за кмета Тихомир Янакиев е идея от първия му мандат. Изграждането на обекта се оказа комплициран проблем, защото трябваше позволение от Националния институт за недвижимо културно завещание. В началото на тази година най-сетне Общината получи утвърждение за археологически разкопки, които финансира от бюджета си. Откритите находки не са изненада, защото Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие, с богата история, а Старият град е разгласен за архитектурно-исторически резерват през 1974 година

Теренът на средновековния некропол е с широчина 30 м и дължина 20 м. В североизточния ъгъл се изследва каменна сграда, чието предопределение към момента не е ясно. Вероятно става въпрос за жилище от 12-13 в. В пласта над нея са открити два оловни печата от 13 век с изображения на светци и надписи, които са свързани с преписка, евентуално сред висши духовници.  

Южно от това място досега са разкрити 10 погребения и препогребения.

„ Както и в актуалния свят, при гибел на непосредствен родственик, той се погребва в гроба на по-рано умрял член на фамилията.  Възможно е да има наслоение от 10-15 погребения едно върху друго “, изяснява Явор Иванов. До момента при разкопките са открити  няколко скелета на деца и даже на бебе. Предполага се, че е заровено над някой от своите родители. 

Човешките остатъци са добре непокътнати. Ориентирани са с глава на запад по християнския бит. Керамиката, която е открита е от 11 до началото на  13 век. До момента не са открити гробни блага, с изключение на монети и керамика. Открити са още стоманени гвоздеи, само че няма следи от дървена структура, в която да са били забити.  Погребенията са в гробни ями. 

Южно от този бранш се разкрива конструкция от дребни и приблизително огромни ломени камъни. Това може да е сграда в дълбочина или път до други структури, като занапред ще се откри нейното предопределение. Тя ще даде по-обща картина върху това какво се намира в провлака сред остарелия и новия град на Созопол. Там бяха осъществени изследвания по време на градежа на водния цикъл 2012г-2013г. и беше открита еднокорабна черква против постройката на общината и други погребални структури. 

При сегашните разкопки дълбочината, до която са стигнали археолозите е към 3м. Работата продължава в дълбочина, като упованията са в средновековния некропол да има огромна плътност  с погребения и препогребения. Археолозите се надяват да се проучат погребалните традиции на локалните хора през Средновековието.  

Според Явор Иванов в дълбочина се чака да се открият други по-ранни погребения от 4в., по-надълбоко и римски, а най-отдолу  и от Късно елинистичната ера, каквито са открити наоколо до обекта при предходни разкопки. 
В югозападния ъгъл е открит огромен питос – съд за предпазване на зърнени култури, само че от време на време  и за погребения. Откритият на обекта съд е бил празен, само че ще се изследва за органични остатъци. 

Източно от него е разкрита дребна дъга от ломени камъни и най-вероятно това е хоризонта на този феодален слой.

Пред Флагман.бг кметът Тихомир Янакиев сподели, че поради находките градежът на автогарата ще се забави. Предстои да стане ясно по какъв начин ще се съхраняват откритията и какъв брой време ще отнеме целия развой.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР