Човешката технология е прогресирала значително през последните 5000 години и

...
Човешката технология е прогресирала значително през последните 5000 години и
Коментари Харесай

Как ще изглежда Земята след 5000 години?

Човешката технология е прогресирала доста през последните 5000 години и Земята носи белезите от това. Променили сме пейзажа, климата и биологичното многообразие. Издигнали сме небостъргачи за живите и колосални гробници за мъртвите. Може би най-важното от всичко, което сме научили, е това да направляваме част от силата на Земята.

През 1964 година, съветският астроном Николай Кардашев основава доктрина, която гласи, че техническият прогрес на дадена цивилизация дава отговор директно на количеството сила, което хората могат да управляват.
Той основава 3 класификации, съгласно които се разделят напредналите цивилизации в галактиката:
1. Цивилизации от Тип I са господари на планетарната сила, което значи, че могат да управляват сумарната сила на един целия свят.
2. Цивилизации от Тип II могат да употребяват силата на цяла звездна система.
3. Цивилизации от Тип III ръководят силата на галактическо равнище.

Космолозите употребяват скалата на Кардашев, с цел да предскажат техническия напредък на бъдещето и извънземните цивилизации. Понастоящем, човешките същества даже не се класират на тази канара. Водим се като цивилизация Тип 0, само че в последна сметка ще се превърнем в Тип I. Дори самият Кардашев го е предсказал, само че по кое време ще се случи?

Мичио Каку, физик и футурист, планува, че ще придобием това предимство едвам за един век. От своя страна, физикът Фрийман Дайсън твърди, че това е допустимо да се случи чак след  към 200 години. А с цел да бъде доближат Тип II на дадена цивилизация, съгласно Кардашев това ще отнеме 3200 години.

Ако човечеството доближи Тип I до 7010 година, то това значи, че ще има способността да манипулира атмосферните и геотермални сили. При добър сюжет, войните и саморазрушението може и да останат опасност за оцеляването на човечеството, само че екологичните проблеми ще са част от предишното.

Ако пък до тогава достигнем Тип II, това значи, че през 71-ви век човечеството ще има софтуерна мощ с по-голямо господство. Според Дайсън такава цивилизация би била способна да управлява силата на звездите. Други настояват, че част от достиженията на цивилизация Тип II ще бъдат междузвездно пътешестване и способността за пренасяне на цели планети. Всичко това ще бъде просто черешката на тортата от достижения в генетиката и изчислителната техника.

Очаква се, че бъдещите хора несъмнено ще се разграничават от нас, както в културно отношение, по този начин и в неврологично.

Въпреки всичко, за 5000 години, могат да се случат доста неща. Възможно е да унищожим човечеството посредством военни дейности или несъзнателно да опустошим планетата с нанотехнологии. Не би трябвало да изключваме вероятността от конфликт с метеорити. Друга опция е да срещнем извънземни, които към този момент са достигнали Тип II цивилизация, доста преди ние да сме го създали.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР