Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на автомагистрала Тракия,

...
Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на автомагистрала Тракия,
Коментари Харесай

Какви са причините за катастрофата със сръбския автобус на АМ Тракия?

Човешка неточност е водещата версия за злополуката на автомагистрала " Тракия ", оповестиха от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Участници в злополуката, които са пътували в рейса, описват, че водачът е бил заплеснат от различен пасажер. Пътният сектор на автомагистралата, където стана злополуката, е в положително положение, обясниха от районното министерство.

Поредният смут на Автомагистрала " Тракия " се разиграва към 20 ч. нощес в сектора сред Стара и Нова Загора. Сръбският рейс, който транспортира 47 души, множеството деца, се прекатурва в отводнителната канавка на 216-ия километър. Пътуващите в рейса описаха пред Българска национална телевизия, че не са се движили с превишена скорост, а случаят е станал поради разпръскване на водача.

" Един човек искаше да седне до водача и искаше той да му покаже, по какъв начин се спуска седалката. Наклонихме се надясно и рейсът отиде. Шофьорът беше добре отпочинал, наспал се, имаше стая, в която спа през целия ден, и това е всичко ", съобщи пътуваща от рейса.

Групата е била на присъединяване във фолклорен фестивал в Слънчев бряг, откъдето са се прибирали към Сърбия. И други участници в нещастието, които са пътували в злощастния рейс, удостоверяват, че водачът не е бил изтощен и е бил отпочинал.

" Сигурно водачът не е задремал, тъй като направихме пауза преди този момент в крайпътна бензиностанция ", добави Ивана Райчич, пътуваща в рейса.

След злополуката хора от минаващи коли оказват помощ на потърпевшите. 14 души са настанени в болница, 12 от които - деца.

" Имаше помощ, не знам кой се е присъединил, всички български жители, които бяха на автомагистралата ни се притекоха на помощ и бързо пристигнаха, управляващи, полиция и пътна помощ, българските жители ни помогнаха да ни докарат тук, тъй че сме получили цялостна поддръжка, включиха се и посланици, институции не знам тъкмо, по този начин чух, в този момент сме добре, малко съм се уплашила, бях се потресла, цялостно беше с деца ", добави Ивана Райчич.

Шофьорът на рейса е арестуван. Той е леко потърпевш. Образувано е досъдебно произвеждане за причиняване на злополука с голям брой потърпевши.

" Работи се по всички вероятни версии, първичната и съществена, която все още се работи, е за отклонение на вниманието на лидера на МПС-то, какви са били аргументите за отклонение на вниманието му - ще се обясни в допълнение ", разяснява Надежда Белчева, заместник-районен прокурор на Стара Загора.

Грешка на лидера е главната версия, удостовери и служебният вътрешен министър.

" Основната версия за злополуката на автомагистрала " Тракия " е човешка неточност. Доколкото разбирам. Такива бяха първичните данни, те се удостоверяват от данните в хода на следствието ", съобщи Иван Демерджиев, длъжностен министър на вътрешните работи.

Веднага след случая са взети проби на водача на рейса, а самият той е арестуван.

" Кръвна проба е взета, негативна. Наркотици - също са негативни ", посочи Димитър Димитров, ОДМВР-Стара Загора.

Участъкът от автомагистралата, където е станала злополуката, е в положително положение, обясниха от районното министерство.

" Този сектор не е от проблематичните сектори. Толкова години имаше проблеми с сектора сред Чирпан и Стара Загора. В съответния случай няма някакъв проблем, обвързван, съгласно мен, с пътния сектор ", съобщи арх. Иван Шишков, длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

Остава да бъде обяснен въпросът дали рейсът е бил в нарушаване поради транспортиране на проведена група деца в тъмната част на денонощието.

" Този вид нарушавания са на територията на Република България и важат за българските превозвачи. Тъй като се касае за задграничен транспортьор, това нещо ще се посочи в хода на следствието ", сподели още Надежда Белчева, заместник-районен прокурор на Стара Загора.

Ако бъде приет за отговорен, водачът на рейса може да получи от 1 до 6 години затвор.

Вижте още в директното включване на Мариела Хубинова.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР