Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на

...
Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на
Коментари Харесай

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ Струма, намерени са телата на 44 души

Човешка неточност е водещата и съществена версия за нещастието на Автомагистрала " Струма ". Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Събраните материали изрично отхвърлят версиите пожарът да е провокиран от контрабанда на гориво или от терористичен акт. Установено е, че в рейса е имало празни туби с гориво, които нямат отношение към експлоадирането на пожара.

На мястото на нещастието са открити 44 тела на починали.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева описа, че при диалогът ѝ с един от оживелите, той е разказал, че са избавени 8, а не 7 души. Затова проверяващите ревизират хипотезата дали няма още един оживял.

Подробности вижте в директното включване на Иво Никодимов.

По-вероятно е, обаче, някой от туристите да се е прекачил на територията на България в някой от другите рейсове от туристическата група и по тази причина пасажерите да са с един по-малко, съобщи ръководителят на екипа от следователите, които работят по проблема Мариан Маринов.

По думите му има свидетелски показания от бензиностанцията, на която рейсовете са почивали, че пасажери са се прекачвали в транспортните средства. Дали изгорелият рейс е пътувал с пасажер по-малко ще стане ясно откакто получим цялата документи от Република Северна Македония.



Разследването досега демонстрира, че рейсът се е нанизал на мантинелата, ограждаща отклонението за отмора на автомагистралата, след което е зародил неочакван и мощен пожар, а рейсът е спрял малко по-надолу по пътя в отсрещната мантинела. Всички жертви на тежкия случай са умряли от поемане на отровни газове в резултат на пожара.

Двама от оживелите, които са били будни по време на произшествието свидетелстват, че незабавно след удара са почнали интензивни пламъци в дясната част на рейса.

Веднага са почнали опити да се отворят прозорците на транспортното средство. Предната врата сега на удара е изхвърчала. Въпреки това обаче, пасажерите не са могли да излязат оттова, тъй като в тази част на рейса към този момент е горял мощен пожар. Всички са се струпали към междинната врата, която обаче се оказва затисната от мантинелата на лявата лента.

Според проверяващите е доста евентуално пожарът да е породен откакто рейсът безусловно се е нанизал на мантинелата при уширението, получило се е триене с асфалта и искри, изтекли са и горивни течности.

На мястото на случая са установени неприятна пътна маркировка, неприятна сигнализация и неприятна организация на придвижването. По думите на Борислав Сарафов мантинелата, в която в началото се е нанизал рейса, е рискова и е способствала за настъпване на случая.

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил цялостна инспекция на сигнализацията, маркировката и организацията на придвижването по първокласните пътища в цялата страна. Към инспекцията ще бъдат привлечени и непознати специалисти, както и представители на неправителствени организации. Ако бъдат събрани данни за осъществено закононарушение, те ще бъдат изпратени към способените органи. Ако бъдат открити нарушавания, ще бъдат изпратени към Министерски съвет за отстраняването им.

Вчера стана ясно, че екип от шестима следователи от Националната следствена работа и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по формираното досъдебно произвеждане за тежкия пътен случай на автомагистрала „ Струма “, при който починаха жители на Република Северна Македония.

Утре прокурор и следовател от екипа отпътуват за Скопие, с цел да връчат публично на северномакедонския основен прокурор молба за правна помощ.

Очаква се в границите на командировката им да получат от проверяващите в Македония документите за положението на рейса и разрешителните, с които разполага, както и ДНК-материал, събран от околните на пътуващите в рейса, с цел да може да завърши оптимално бързо идентификацията на жертвите и телата им да бъдат предадени на техните близки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР