Човекът винаги се е стремял да полети гордо в небето.

...
Човекът винаги се е стремял да полети гордо в небето.
Коментари Харесай

От Мрия до Beluga: 7-те най-големи самолета в историята

Човекът постоянно се е стремял да полети гордо в небето. Когато това станало допустимо, неспокойният Homo sapiens незабавно почнал да се " упражнява " в основаването на най-бързия, най-мощния и, несъмнено, най-големия аероплан на планетата.

През последните 7-8 десетилетия самолетостроенето се развива с мощни скокове. Много постоянно всеки подобен " скок " в авиацията водеше до раждането на някакъв хвъркат колос. Ето и седемте най-големи по товароподемност въздушни транспортни средства.
 Снимка 449406
Източник:

Boeing B-52 Stratofortress

Този аероплан влиза на въоръжение във Военновъздушни сили на Съединени американски щати през 1955 година. Въпреки към този момент сериозната си възраст, модификациите на Stratofortress се употребяват и до през днешния ден. Самолетът с 56-метров обсег на крилата може да вдигне 229 065 кг излетно тегло от земята. Максималната скорост на хвърчене на самолета доближава 1 046 км в час. В американската войска B-52 се употребява като бомбардировач. Той може да транспортира и пуска както обичайни бомби, по този начин и крилати ракети.
 Снимка 565210
Източник:

Ан-225 " Мрия "

Съветски аероплан, издигнат за потребностите на галактическата стратегия през 80-те години на предишния век. Дълго време " Мечтата " остава най-тежкоповдигащият се аероплан в света. Максималното излетно тегло на машината " Антонов " доближава 710 хиляди кг! И това е с обсег на крилата от 88,4 метра. На сметката на Ан-225 има доста международни върхове, придвижва доста неповторими свръхтежки товари.. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики самолетът, създаден и създаван в настояща Украйна, уви, вечно, слиза вечно от арената на борбите измежду свърхтежките самолети. Според някои отчети цялата техническа документи за " Мечтата " е купена преди 10 години от Китай.
 Снимка 632463
Източник:

Lockheed C-5 Galaxy

Огромен американски аероплан, който се употребява основно от Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Във въздушния флот " бастионът на демокрацията " се употребява от средата на 70-те години на предишния век. До 1982 година и появяването на руския Ан-124, американският C-5 Galaxy държи купата на най-големия товарен аероплан в света. С обсег на крилата от 67,88 метра, този въздушен юнак подвига тегло от 348 300 кг при политане от земята.
 Снимка 632465
Източник:

Aero Spacelines Super Guppy

За разлика от Ан-225, Super Guppy не е основан преимушествено за галактическа стратегия, само че в последна сметка е потребен в действителност единствено в нея. И военната, и гражданската авиация се отдръпнаха от скъпия аероплан. Но той хареса на НАСА, която към момента счита летящата машина с 47-метрови крила за един от най-хубавите носители на съставни елементи на галактическата ракета. Максималното излетно тегло на самолета е 253,8 хиляди кг.
 Снимка 632466
Източник:

Boeing 747 Dreamlifter

Американски товарен аероплан, основан при започване на 2000-те години. Подобно на " Mрия " и Super Guppy, Dreamlifter е основан за превозване на огромни съставни елементи за други летящи машини. Вярно е, че за разлика от изброените негови идейни прародители, неповторимият 747 транспортира най-вече съставни елементи за други самолети Boeing. С обсег на крилата от 64,4 метра, тази летящ колос е кадърен да се откъсне земята с обща маса от 364 241 кг.
 Снимка 217303
Източник:

Ан-124 " Руслан "

Друг руски въздушен колос, планиран в същото конструкторско бюро " Антонов " е Ан-124 " Руслан ". Към днешна дата " Руслан " остава самолетът с най-голямо излетно тегло. От земята машината може да откъсне товар от 392 хиляди кг. Размахът на крилата на АН-124 доближава 73,3 метра, а оптималната скорост се прави оценка на 865 км в час. След разпадането на Съветския съюз Ан-124 се употребява, наред с други неща, за търговски полети. Самолетът транспортира обемисти промишлени (и не само) товари.
 Снимка 632462
Източник:

Airbus Beluga

Това е различен товарен аероплан, който е основан за превозване на съставни елементи, нужни за авиационната промишленост. По-конкретно, Airbus Belukha е профилиран най-вече за превозването на по този начин наречените " неформатни елементи ". Максималното тегло при политане на фона на други колоси не е толкоз огромно - 155 хиляди кг. Размах на неговите крила е единствено 44,84 метра. Това, което е в действителност запаметяващо се за основаването на Airbus обаче, е извънредно необикновената форма на фюзелажа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР