Човекът не е единственият вид на Земята, влязъл в каменната

...
Човекът не е единственият вид на Земята, влязъл в каменната
Коментари Харесай

Маймуни в Бразилия са навлезли в каменната ера преди 700 години

Човекът не е единственият тип на Земята, влезнал в каменната ера. От известно време се знае, че други примати, измежду които шимпанзетата, капуцините и макаците, също употребяват каменни принадлежности.

Инструменти, открити в Бразили, направени без подозрение от ръцете на капуцини, са били датирани на почти 700 години. Това значи, че когато в Итилия е започвал Ренесансът, капуцините са дялали дребни длета и чукове от разнообразни камъни в Южна Америка. Макар че, по всяка възможност, те са навлезли в каменната ера дълго преди този миг.

Както показва проучването, оповестено в Current Biology, археологията на приматите е относително нова област. Майкъл Хаслам, водещият създател на проучването и началник на плана за археология на приматите PrimArch в Оксфордския университет, е един от пионерите в региона. По-рано той е разкрил свидетелства за потребление на каменни принадлежности от макаците в Тайланд, само че новото изобретение е още по-вълнуващо.

Досега археологическите данни за използването на принадлежности от животни, разнообразни от индивида, идваха от проучване на три местообитания на шимпанзета в Кот д'Ивоар, Африка, където възрастта на инструментите е избрана на сред 4300 и 1300 години. “

„ Сега имаме нови свидетелства, които допускат, че маймуните и други примати отвън Африка също са изплозвали принадлежности в продължение на стотици, а може би и хиляди години. “

Бразилските капуцини безспорно са умни маймуни. Учените от дълго време следят по какъв начин те употребяват камъни като чукове и наковални, с цел да отварят твърди, покрити с кора храни като ядките на кашуто, до момента в който дребните гледат какво вършат възрастните и се учат от наблюдаване. Направата на инструментите е хитра. Наковалните, които капуцините употребяват, са най-малко четири пъти по тежки от чуковете, а самите чукове – четири пъти по-тежки от близките камъни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР