Човек рядко се замисля, но тунелите са архитектурни чудеса, които

...
Човек рядко се замисля, но тунелите са архитектурни чудеса, които
Коментари Харесай

Най-дългите тунели в света

Човек рядко се замисля, само че тунелите са архитектурни чудеса, които са измислени преди хиляди години. Историята им евентуално стартира още от пещерите, в които първобитните хора са се криели от неприятното време или неприятели. В днешни дни тунелите се строят по разнообразни аргументи и в този момент ще разгледаме четири от най-дългите в света.

Сейкан

Тунелът Сейкан в Япония е най-дългият железопътен тунел в света, разпростирайки се на 53,85км. Представете си какъв брой дни ще са ви нужни, с цел да го преминете пешком.

Сейкан е също и най-дългият подводен тунел. След края на ВСВ японците желали да свържат островите Хокаидо и Хоншу, с цел да бъде страната географски обединена. За завършването на големия тунел били нужни 40 години и 3,6 милиарда $ и той е публично отворен на 13 Март 1988г.

За страдание през днешния ден тунелът Сейкан не се употребява толкоз постоянно като преди, тъй като въздушният превоз нормално е по-евтин и по-бърз.

Ченъл

Тунелът Ченъл е най-дългият интернационален тунел в света и с дължината си от 50 500 метра свързва Англия и Франция. Тунелът стартира от Фолкстоун, Кент във Англия и приключва в Кокел, Па дъо Кале във Франция. По него минава най-големият превоз за коли и други транспортни средства в света – влакът Юротанел.

Строежът на Ченъл е отлаган съвсем двеста години, от 1802г, тъй като британците не били очаровани от концепцията. Така през 1988г. построяването на тунела най-сетне стартира и през 1994г. завършва. Днес всички пътнически влакове в тунела вървят с електрически ток, доставян по равно от британците и французите. Тунелът Ченъл попада и в листата със Седемте чудеса на модерния свят.

Льотчберг

В съпоставяне с останалите тунели, Льотчберг е относително нов, тъй като е приключен през 2006г. и е публично отворен чак през Юни 2007г. Той е най-дългият наземен тунел в света, с дължина от 34 700 метра. Тунелът се простира сред Берн и Валейс и по него минават както пътнически, по този начин и товарни влакове. С новите технологии на 21 век, Льотчберг е издигнат единствено за една година – от 2005г. до 2006г. До края на 2007г. тунелът и влаковете към този момент функционирали изцяло.

Лаердал

Тунелът Лаердал в Норвегия е най-дългият пътен тунел в света със своите 24 000 метра. Той е издигнат по модерните стандарти и за разлика от другите тунели, където водачите просто карат няколко минути или часа в тъмнината, Лаердал е разграничен на четири елементи, като сред тях има открити и обширни пространства. Осветлението пък не е просто, едвам виждате къде карате, а имитира слънцето при залез. Най-хубавото на тунела е, че с цел да преминете по него не би трябвало да плащате никакви такси.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР