„Човек поверява живота си на това, в което вярва”, тази

...
„Човек поверява живота си на това, в което вярва”, тази
Коментари Харесай

Ето къде в България се намират едни от най-чудотворните икони

„ Човек поверява живота си на това, в което вярва”, тази мисъл на Ричард Бах с изключение на преносно може да се одобри и изцяло безусловно. Защото вярата дава смисъл за живот. За доста хора точно тя е последна вяра, която им дава сили да продължат по пътя си, изправени пред съществени здравословни или прочувствени проблеми, написа trafficnews.bg.
Във вярата доста постоянно се крие разковничето на оцеляването. Да намериш сили да се изправиш и да продължиш още веднъж. С тази мисъл доста хора потеглят да търсят чудеса, с цел да се опрат на някоя легенда за чудодейно избавление и да видят светлина и в личния си живот. Такива свещени места у нас има доста, светилища оставени още от траки или места за култове на най-различни племена, живеели по нашите земи.
Чудеса има и в християнството и то не малко - едно от тях са чудотворните икони. Някои от най-известните със своята мощ, се намират в непосредствена непосредственост до Пловдив. Всяка носи своята легенда и обръщение, помагайки за разнообразни болки. Едни дават вяра на бездетни фамилии, други оказват помощ при избрани здравословни проблеми, само че общото сред всички е, че носят надежда…
Последна вяра за всички бездетни фамилии - Златната ябълка, Горни Воден
В асеновградския квартал се намира известния в цяла България манастир, прочут като Златната ябълка. Там се намира чудотворната икона на Света Богородица. За нея се носи легенда, че 1765 година помогнала на жена да забременее.
След това знамение се ражда традиция за празника, който е отдаден на това събитие, чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Този бит се е трансформирал в локална традиция и може да бъде забелязан и в други храмове от Пловдивската епархия.
Специалната процедура, която оказва помощ на дамите да заченат, включва и това те да преспят в навечерието на празника в църквата. Счита се, че точно тогава силата святото място разполага с най-голяма мощ, тъй като светецът настойник посещава мястото и се отзовава на молитвите от вярващите. Този свят празник е късмет на доста двойки да осъществен най-съкровеното си предпочитание и да се снабдят с дете.
Многобройни са случаите, в които „ Златната ябълка” е помогнала на дами да се снабдят с дете. Много от родителите идват по-късно с дарове в символ на признателност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.
" Света Богородица Умиление " - една от най-чудотворните икони в България
Където и да попитате или прочетете за чудотворни икони в България няма по какъв начин да не бъде упомената иконата на Богородица в Бачковския манастир. Тя се подрежда на първите места, дружно с икони от Рилския и Троянския манастир.
Легендата споделя, че посредством знамения иконата сама посочила, че желае да стои от дясната страна на портата на храма, с цел да вижда кой с каква душа влиза в него. Хората имат вяра, че иконата лекува тежко заболели и неплодородие. Особено огромна е силата й към Великден и през месец Август на празника Успение Богородично.
Иконата е фамозна и отвън рамките на страната ни, по тази причина събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили.
Чудотворната икона в Пазарджик
Чудотворната икона на Света Богородица, която се намира в Пазарджишкия православен храм " Св.Богородица " е фамозна с помощта, която дава на вярващите. Тя оказва помощ на хора, които се молят за дете, лекува болните и пази тези, които са я избрали за настойничка. Тези, които застават пред нея с религия и с чисто сърце, постоянно " настояват че чуват глас, който идва от иконата и който ги твърди, че бедите им ще имат добър край”
Чудесата на Араповския манастир
В храмът Света Неделя в Араповския манастир също стават чудеса! Легендата споделя, че през 289 година в Никомидия Мала Азия, една красива госпожица на име Неделя, била наказана на посичане с меч, само че още преди мечът на палача да я доближи, Бог приел чистата й душа. По-късно през 12-ти век мощите на светицата били пренесени в тогавашната столица Търново.
В този храм се намира чудотворната икона на Богородица, за която хората описват, че подарява с дете дамите, които имат проблеми да заченат.
Един подобен случай е на жена, тогава на 35 години, която макар че по мнението на лекарите била изцяло здрава, чакала 8 години да се снабди с дете. Тя опитвала да се лекува с доста билки, само че нямало резултат. Когато чула за иконата в Араповския манастир, отишла там да се помоли. Казали й да остави детска дрешка пред иконата и да насочи молбата си към нея. След два месеца чудото се сбъднало и тя забременяла. Щастливата майка има вяра, че детето й е подарък от Божията майка.
Рибната черква в Асеновград
Храмът в Асеновград - " Св. Богородица – Благовещение “ е страж на една от най-известните чудотворни икони на Божията майка –„ Св. Богородица Умиление “. Храмът е прочут като Рибната черква и сенамира в Бахча махала Хората имат вяра, че визитата в храма носи здраве, успокоение и шанс. Историята споделя, че църквата е издигната на място, където преди епохи е имало тракийско светилище. На Благовещение храмът се цялостни с бездетни дами, които пренощуват вътре с вярата, че ще се снабдят с рожба.
Руската черква в село Брягово
Село Брягово се намира в полите на Родопите от дясната страна на връх Драгойна, напълно покрай град Първомай. Именно там, в това китно селце с многовековна история, се е скътала типично съветска черква - " Св. Атанасий ". Невероятно, само че факт! При това храмът е един от най-старите съветски в България. Построен е в далечната 1837 година, той се намира високо на хълма в края на селото.
се намира чудотворната икона " Св. Константин и Елена ", за която се носят безчет митове. Тя е освен уникат по своята направа. Специалисти настояват, че няма друга като нея на Балканския полуостров Местните хора описват доста митове за излекувани тежко заболели, пристигнали да се помолят пред иконата.
Рожен – там се намира една от иконите, на които баба Ванга постоянно се молела
Панагия, Портариса, Портарница, Дверопазителка, Пазителка - това са единствено част от имената на фамозната чудотворна икона, намираща се в Роженския манастир " Рождество Богородично ".
Смята се, че иконата Рождество Богородично е копие на първия лик на Богородица, изрисуван от от евангелист Лука. Това е една от четирите икони, на които баба Ванга постоянно се молела. Според вярващите иконата може да изцелява тежки болести.
Легендата споделя, че, в случай че човек допре ръка до нея, земята се разклаща. Иконата е обкована със осветено желязо, а към лика на Богородица има 10 по-малки изображения, които символизират лечебните й чудеса.
Църквата „ Свети Георги Победоносец” в Пловдив
В пловдивския храм има не една, а две чудотворни икони, които притеглят вярващи от цялата страна. Едната от тях е на Свети Мина. За иконата се знае, че е пренесена в България от бежанци от Одрин и е престояла известно време в едно семейство. Хората, които ходили в дома им се изцелявали. Същите чудеса траяли да се случват и когато светинята била дарена на „ Св. Георги” от Елена Александрова.
Другата чудотворна икона, е на Свети Георги, хората имат вяра, че като застанат пред олтара, усещат наличието на светеца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР