Човек от съединените щати е дал положителна проба за изключително

...
Човек от съединените щати е дал положителна проба за изключително
Коментари Харесай

Нов случай на птичи грип при човек в Тексас

Човек от съединените щати е дал позитивна проба за извънредно заразния вирус H5N1, прочут още като птичи грип, оповестяват от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Случаят е от Тексас.

Заразеният е имал контакт с млекодаен добитък в щата, за който се счита, че е бил инфектиран с вируса. Пациентът е съобщил за признак зачервяване на очите, сходно на конюнктивит, като това е бил единственият признак. Заразеният към този момент се възвръща.

Учените са намерили 35 мъртви пингвини на Фолклендските острови

Пациентът въпреки всичко е посъветван да се изолира и да се лекува с антивирусен препарат за грип.

Това е вторият случай на инфектиран с птичи грип човек през последните години в Съединените щати. Предишният е от 2022 година в Колорадо. Инфекциите с този вид вируси са редки и се появяват спорадично по целия свят.

Потенциална световна опасност

Най-заразен от всички е вариантът H5N1. От 1997 година той е провокирал гибелта или бракуването на десетки милиони птици по целия свят.

Бозайниците са заплашен тип

Според данните на СЗО има регистрирани 359 случая на умряли от вируса в 12 страни по света. Изчисленията сочат, че смъртността от птичи грип е 50%.

H5N1 е апетитен като евентуална световна опасност, защото е допустимо да еволюира във форма, способна да провокира пандемия.

Първите случаи на предаване на вируса от птица на човек са от 1997 година в Япония. Там се заразяват 18 индивида, от които 6 умират. През 2006 година е засечен евентуално първият случай на предаване на вируса от човек на човек. Тогава цяло семейство в Суматра се заразява с птичи грип, откакто има контакт със собствен болен родственик.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР