Човек на висок пост в държавната администрация предредил трима пациенти

...
Човек на висок пост в държавната администрация предредил трима пациенти
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Освобождавам Съвета на директорите в болница Лозенец заради злоупотреби

Човек на висок пост в държавната администрация предредил трима пациенти за трансплантация на черен дроб

Освобождавам Съвета на шефовете в болница " Лозенец ", считано от през днешния ден. Това заяви на брифинг доктор Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето.

" Искаме да ви срещнем с нашите решения и да ви показва екипа си. С два въпроса ще ви занимая през днешния ден - първият е обвързван с болница " Лозенец ", а вторият - с ваксини, които имаме намерение да дарим или да продадем при опция ", сподели Кацаров при започване на конференцията.

В болница " Лозенец " е осъществена инспекция за януари месец, която е посочила, че за над 60 пациенти без да са лекувани, са получени средства от НЗОК. В деня, в който е издадена заповедта за инспекция, болничното заведение е върнала парите за лекуването на пациенти с пояснение за техническа неточност.

Няма по какъв начин да има 60 механически неточности в границите на един месец, безапелационен е министър Кацаров.

" Това са случаи, които всекидневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на диалект се назовава, източване на Здравната каса. За мен това е безусловно неприемливо, изключително за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната ", съобщи Кацаров.

В тази връзка здравният министър е изискал информация за финансовото положение на лечебното заведение. " Лозенец " е приключила 2020 година със загуба от над 21 млн. лева

" Броят на заетите кревати през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 кревати 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е задоволително съображение за предприемане на административни ограничения. НЗОК е сезирала и прокуратурата, защото е имало и подправени подписи ", разясни здравният министър.

Здравният министър оповести и информация за още един проблем в болница " Лозенец ".

Той разкри, че в интервала от 2019 година до 2021 година са осъществени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, като всички те са младежи от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и така нататък Има всички учредения да се счита, че те не са родственици между тях, изясни здравният министър.

Медицински контрол има процедура за инспекция, документи, че това са подправени самоличности са постъпили в Министерство на здравеопазването, само че не е подхванато нищо по този въпрос, добави доктор Стойчо Кацаров.

И още нещо - април месец е осъществена трансплантация на черен дроб от трупен донор.

Трансплантацията е осъществена на четвъртия в листата пациент, който подложен в статус " незабавен " въпреки че е с 14 точки, в случай, че първият в листата пациент е бил с 54 точки, изясни здравният министър.

" Този човек е заемал доста висок пост в държавната администрация ", сподели Кацаров, само че отхвърли да разкрие самоличността на трансплантирания.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/498248624654791
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР