Човек, който няма какво да крие, не би бягал от

...
Човек, който няма какво да крие, не би бягал от
Коментари Харесай

Криминалистът Иван Савов за гонката в Стара Загора: Човек, който няма какво да крие, не би бягал от 9 патрулки

Човек, който няма какво да крие, не би бягал от 9 патрулки. Така криминалистът Иван Савов разяснява гонката в Стара Загора, която приключи със гибелта на 58-годишния бивш републикански първенец по битка Пламен Пенев. 

Припомняме, че по данни на полицията преследването стартира след подаден сигнал от малолетно лице. Следва гонене и конфликт с полицейски автомобил. На фрагменти, снимани от жители, се вижда моментът на опита за арест на основен бул. в града.  

„ Полицията се е отзовала на сигнал за нахлуване с хладно оръжие, което може да бъде третирано като закана за ликвидиране. Пазят се записите  от 112 и там ще се чуе кой какво е споделил. Отивайки полицията открива човек, който вместо виждайки униформените и бидейки почтен да окаже подпомагане, с цел да се изяснят нещата, бяга. Събират се 9 патрулки, приказваме за гонене като на филм. Лицето е аварирало, което няма по какъв начин да се управлява, тъй като главната задача на чиновниците е да го спрат, защото не знаят дали няма да тръгне да стреля по други хора. Всички фрагменти, които са  разпространени във Фейсбук, са снимани от коли, които минават около мястото на задържането и демонстрират полицейските чиновници, които упражняват някакъв тип насилствени дейности. По-голямата част от фрагментите демонстрират по какъв начин служителите на реда се пробват да отворят вратите на автомобила, тъй като мъжът се съпротивлява. В тази обстановка чиновниците са длъжни да вземат ограничения. При самото задържане най-вероятно е упражнено принуждение от позиция на това, че мъжът не е 40 кг. Говорим за някогашен състезател. Оттам насетне нещата стават мътни ”, изясни Савов.

„ Защо фамилията отхвърлят аутопсия? Ако желаят да се откри истината, не би трябвало да пречат на следствието. Много е евентуално някой сътрудник да е превишил използването на мощ. За да се откри всичко, би трябвало да се каже дали има вещества в организма на умрелия. Питането ми към полицията е дали не е можело в по-ранен стадий лицето да бъде спряно и арестувано, без да се събере цялата налична полиция, с цел да го гони ”, разясни криминалистът.

Той добави, че не всички полицейски коли имат камери, с цел да се откри какво в действителност е станало.

„ И отново служителите на реда са сред чука и наковалнята и всички си мият ръцете с тях. Нали разбирате, че нито един от тези чиновници не е излязъл на открито с концепцията да убива някого ”, добави криминалистът.

Според Генади Тенев от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи дейностите на униформените сега на задържането и преследването са законосъобразни.

„ Основанието за това го има и са го спазили. Доколко са верни може да се разбере единствено от следствието по досъдебното произвеждане. Катастрофата е в резултат на несъблюдение на предписание на полицейските органи. Те са имали законното съображение да ги извършат тези дейности ”, разясни той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР