Човек има право да гласува дори когато наруши карантината. Това

...
Човек има право да гласува дори когато наруши карантината. Това
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Човек има право да гласува дори когато наруши карантината

Човек има право да гласоподава даже когато наруши карантината. Това съобщи в предаването социологът и някогашен представител на Централната изборна комисия (ЦИК), Цветозар Томов. Той разяснява идните у нас и уточни, че няма по какъв начин глобата за нарушение на карантината в резултат на ковид да бъде обвързвана с лишаване на изборни права. 
" Ще направя следната прогноза: това, което ще се случи в изборния ден, е, че десетки хиляди от карантинираните хора ще отидат да гласоподават в секциите, смесвайки се с останалите гласоподаватели. Това може да провокира всевъзможни кавги, само че никой няма право да ги лишава от правото им на глас. Могат да ги глобяват, само че не и да им не разрешават да гласоподават. И ще настъпи безпорядък ", смята Томов.
Очертава се броят на карантинираните и изолираните хора да бъде надалеч над 100 000. Това е в действителност най-скандалното събитие на тези избори, тъй като на процедура ние сътворяваме организация, при която десетки хиляди хора ще бъдат лишени от право на глас. Това е в положение да компрометира напълно изборния развой ", уверен е Томов.
" От ЦИК са ненапълно прави, че протокола подхожда на условията на Изборния кодекс. Така че ГЕРБ, както и другите парламентарно показани партии, преди да укоряват ЦИК, би трябвало да отговорят на въпроса за какво те одобриха този вид на отчитане на изборните резултати, а и тази изборна технология, тъй като тя поражда на първо място проблемите. Това комбинирано гласоподаване с книжен и машинен избор и поместването на резултатите от едното и другото гласоподаване в един протокол, в действителност извънредно доста ще затрудни секционните изборни комисии ", твърди Цветозар Томов.
Целия диалог с изборния специалист гледайте по-късно във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР