Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му -

...
Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му -
Коментари Харесай

Извънземен интернет: Проектът на NASA и Nokia за 4G на...Луната

" Човек е толкоз огромен, колкото са огромни фантазиите му " - известната сентенция у явно е следвана от доста хора от NASA и Nokia, които плануват огромния план за 4G на Луната все по-бързо. Всъщност, изпращането на известия до естествения сателит на нашата планета може би е по-близо, в сравнение с си мислите, написа CNN.

Американската галактическа организация и финландската софтуерна компания си партнират за създаване на клетъчна мрежа на Луната, с цел да оказват помощ за полагането на първите стъпки за дълготрайно човешко наличие на други планети.
 Снимка 610988
Източник:

Все още не е доказано тъкмо по кое време, само че през годината би трябвало да бъде изстреляна ракета на SpaceX, която да изпрати 4G мрежа до Луната. Спускаемият уред ще инсталира системата на южния полюс на спътника и по-късно тя ще се ръководи отдалечено от Земята.
 Новите астронавти, които NASA набира за задачи до Луната и Марс
Новите астронавти, които NASA набира за задачи до Луната и Марс

Какви са условията и кой може да взе участие в състезанието?

Nokia си партнира с Intuitive Machines за задачата, с цел да интегрира тази новаторска мрежа на летателния уред, а по-късно на лунната повърхнина. Мрежата ще се самоконфигурира и ще откри първата 4G информационна система на спътника.

Мрежата ще даде основни информационни благоприятни условия за предаване на данни, в това число за жизненоважни и контролни функционалности, за дистанционно управление на луноходи, навигация в действително време и стрийминг на видео с висока резолюция.

Всички тези приложения са изключително значими за дълготрайното човешко наличие на лунната повърхнина.

Предизвикателствата

Проектът върви добре и е все по-близо, само че предизмикателтва не липсват.

" Първото предизвикателство пред стартирането на мрежата е да разполагаме с галактическо клетъчно съоръжение, което да дава отговор на съответните условия за размер, тегло и мощ, както и да може да бъде разгърнато без механик ", разяснява пред Уолт Енгелунд, който е заместник-администратор по стратегиите в дирекция " Мисии за галактически технологии " на NASA.

Друго съществено предизвикателство е, че инфраструктурата ще би трябвало да работи в суровата лунна среда с рискови температури и радиация. Независимо от компликациите и неяснотите обаче, развиването на една бъдеща галактическа стопанска система към този момент е от стратегическа цел.
 Българската SoftServe става част от екип, разработващ технологии за политане и кацане на Луната
Българската SoftServe става част от екип, разработващ технологии за политане и кацане на Луната

Финансирането на технологиите е от програмата STTR 2023 на НАСА
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР