Човечеството винаги е харесвало приятните миризми и е било привличано

...
Човечеството винаги е харесвало приятните миризми и е било привличано
Коментари Харесай

10 непознати факта за обонянието и миризмите

Човечеството постоянно е харесвало приятните миризми и е било привличано от тях.

В предишното ароматите са извличани естествено от билки и растения, само че през днешния ден можем да произведем всевъзможни разновидности, без те даже да съществуват измежду природата.

Споделяме с вас 10 любопитни обстоятелството за обонянието и миризмите.

1. Хората можем да осезаем най-малко 1 трилион разнообразни миризми

Точната численост не е конкретизирана, само че през 2014 година учени разкриха, че можем да идентифицираме най-малко 1 трилион аромата. Смята се, че действителният брой може да е доста по-висок от това число и всичко се дължи на 10-те милиона рецептора във всеки човешки нос.

2. Можем да “помиришем ” усеща

Изумително е какъв брой е развито обонянието ни! Учени откриват, че можем да усетим боязън, благополучие, отвращение и даже полова възбуденост в отсрещните. Проучване през 2012 година открива, че посредством обособяване на пот, ние излъчваме “сигнали ”, които подтикват другите към емпатия.

3. Обонянието е във върхова форма през тийнейджърските години

И в случай че би трябвало да сме по-точни – към 18-19-годишна възраст. След това то стартира да понижава.

4. Кучетата разполагат с 44% повече обонятелни кафези от индивида

Нашите четириноги другари имат надалеч по-развито подушване от нас – способни са да разграничават повече нотки в избран мирис и да улавят миризми от по-голямо разстояние.

 10 непознати обстоятелството за обонянието и миризмите

5. 30% от мъжките аромати са носени от дами

Една трета от продадените мъжки парфюми се носят от дами. Това демонстрира, че не е от голяма важност като какъв се продава ароматът, а по какъв начин го показва индивидът, който го носи.

6. Обонятелната система е изцяло завършена и функционираща още преди да се родим

Обонянието е сетивото, което се развива първо, и е значима част от развиването на всяко дете. За сметка на това, то е изцяло неработещо, до момента в който спим.

7. Да си парфюмерист не е елементарно

За да станат пълноправни парфюмеристи, всеки искащ би трябвало да премине тест, част от който е сполучливото идентифициране на най-малко 250 разнообразни аромата. Това изяснява за какво в света има единствено 50 такива експерти, познати още като “Носове ”.

 10 непознати обстоятелството за обонянието и миризмите

8. Някои хора долавят единствено неприятните миризми

Мислихме си, че е задоволително неприятно страдането от аносмия – положение, при което не е допустимо идентифицирането на какъвто и да е мирис, само че това се оказва нищо спрямо това да страдаш от какосмия. При това положение всички миризми се възприемат като неприятни и даже привлекателно благоухание на прясно изпечен самун съставлява много неприятно прекарване за страдащите.

9. Всеки вид миризма може да бъде синтезирана

Много от днешните производители на парфюми избират използването на синтезирани смеси и не употребяват естествено извлечени екстракти и масла, с цел да бъдат другарски настроени към природата. С помощта на актуалните технологии е допустимо синтезирането на съвсем всевъзможен тип миризма.

10. Биология на носа

Клетките в носа, които са виновни за чувството на аромати и миризми, се регенерират на всеки 28 дни, тъкмо както и тези на кожата ни.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР