Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните

...
Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните
Коментари Харесай

Димитър Главчев пред шефа на НАТО

„ Членството на България в НАТО предложи на българските жители най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за ентусиазъм и мотивация на няколко генерации българи, бе мощен тласък за реализирането на значими промени и одобряването на демократичните полезности и способства за развиването, мира и просперитета в страната “. Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев при откриването на пленарната сесия на пролетната сесия на Парламентарната Асамблея на НАТО.

Премиерът акцентира, че Алиансът остава незаместим поръчител на нашата сигурност и разцвет и съобщи, че в лицето на съветската експанзия против Украйна, страните членки би трябвало да останат обединени и мощно ангажирани с поддръжката си за Украйна, както и да влагат доста повече във възпиращи и отбранителни качества. Главчев посочи, че поддръжката на Украйна и възобновяване на суверенитета и териториалната целокупност на страната са от значително значение за дълготраен мир в Европа. „ Наш групов дълг е да продължим непоколебимата ни поддръжка за Украйна и нейния народ. Ролята на националните парламенти е от изключителна значителност за гарантиране на нашата дълготрайна и устойчива поддръжка. България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “, безапелационен бе министър председателят.

По време на изявлението си министър-председателят означи, че няма различен район в НАТО и Европейски Съюз, който да е бил по този начин обиден от войната на Русия против Украйна по толкоз сериозен метод, както Черноморския район. Необходимостта от  използване на стратегически метод към Черно море бе един от главните заключения на Втората черноморска конференция по сигурността в границите на Международната Кримска платформа, която се организира в София през април тази година, напомни министър председателят. Димитър Главчев уточни, че България поредно се застъпва за подобен метод към района на Черно море, който да извърши със наличие оценката за стратегическото му значение.

Премиерът означи, че в последните години НАТО потвърди още повече своята значителност и способността си да се приспособява към възходящите провокации пред сигурността. „ Убеден съм, че би трябвало да продължим да следваме този курс на високи упоритости, изключително на Срещата на върха във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място, като чакаме съответни резултати за обезпечаване на постоянен и предвидим дълготраен механизъм за подкрепяне сигурността на Украйна, който е съответно и дълготрайно финансово гарантиран “, съобщи министър-председателят. Подобряването на оперативната съгласуемост на украинските въоръжени сили ще обезпечи мост към бъдещото участие на страната в НАТО. Димитър Главчев чака също в разискванията на срещата във Вашингтон да се обърне особено внимание на районите на Черно море и Западните Балкани.

Пред участниците в пленарната сесия министър председателят Главчев уточни, че присъединяване в съюзнически и партньорски начинания укрепва нашата резистентност и предизвиква един повсеместен метод към тези провокации. В тази връзка предлагането за построяването на Център за резистентност на демокрацията в Главната квартира на НАТО, стартирано преди пет години и залегнало в Стратегическата идея на Алианса, придобива все по-голямо значение в подтекста на непрекъснатите хибридни офанзиви на властническите режими против нашите демократични системи.

„ Сега, повече от всеки път, би трябвало да демонстрираме нашето единение и нашата решителност да се оправим дейно с актуалните и бъдещи провокации и закани. НАТО не е основан за опълчване, а с позитивен дневен ред за отбрана на нашите полезности на независимост и народна власт “, съобщи в умозаключение министър председателят Димитър Главчев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР