Членството на България в ЕС не е довело до драстично

...
Членството на България в ЕС не е довело до драстично
Коментари Харесай

Сивата икономика струва на бюджета поне 2 млрд. лв. на година

Членството на България в Европейски Съюз не е довело до фрапантно изсветляване на стопанската система. Само за 2016 година загубата за бюджета от сиви практики е в границите на към 2.2 милиарда лева, регистрира в разбор за последните 10 година Българската стопанска камара (БСК).

Нещо повече, в границите на интервала 2007-2016 година размерът на сивата стопанска система в България е повишен, като пикът е бил в годините 2010-2011. В резултат са били укрити общо над 22.6 милиарда лева

"И това е върхът на айсберга. Тук не става въпрос за контрабанда - тези доходи просто се крият ", съобщи изпълнителният ръководител на БСК Божидар Данев. Той регистрира, че проблемите се коренят в събираемостта на Данък добавена стойност, на акцизите и други

Данев не се ангажира какъв е делът на сивата стопанска система като % от Брутният вътрешен продукт, защото това мъчно може да се заключи, тъй като тези пари не се регистрират. Но съгласно Европейска комисия става въпрос за 32.7% от Брутният вътрешен продукт за 2007 година и 30.2% за 2016 година Сходни проценти регистрират и от Световната банка, а съгласно Асоциацията на индустриалния капитал може да се приказва за понижение до 28.12% за предходната година, показва в. "Сега ".

Данев разяснява и следващия данъчен феномен - приходите от акцизи резервират равнищата си, макар че за десетгодишния интервал налогът е повишен с 12% за горивата и 20 пъти за цигарите. "Увеличение на акциза има и за газа, спиртните питиета, а приходната част не мърда. Намалението на приходите от налог облага и Данък добавена стойност да вземем за пример е прецизен знак за растеж на сивата стопанска система ", изясни той.

Какво значат тези данни? "Може да се допусна, че или бизнесът не заплаща, или администрацията не събира приходите. Би трябвало данъчните доходи да нарастват доста заради смяната на акцизите или осигурителните вноски ", изясни Данев. А когато не се събира акцизът, няма и Данък добавена стойност.

Затова от БСК намират за изключително обезпокоително намаляването на каузи на Данък добавена стойност и налог облага в приходната част на бюджета - от 34.1% на 32.9% за Данък добавена стойност и от 9.5% на 8% за налог облага от общите данъчни доходи за 2007 и надлежно за 2016 година Това е ясна индикация за растеж на сивия бранш - без значение от общо усъвършенстваната приходна част на бюджета, считат специалистите.

"Данък облага се крие, като се завишава цената на активите, с повече амортизационни отчисления, както и трансферирането на цени - когато една компания търгува единствено с един търговец и разликата в цените отива във външна компания, т.е. облагата се изнася на открито - примерно с услуги на доста високи цени. Ще забележите, че най-големите 50 компании у нас съвсем нямат облаги ", изясни схемите шефът на БСК.

Работната заплата също пораства. При 46% растеж на Брутният вътрешен продукт имаме 121% покачване на работната заплата. "Базовите стопански параметри също би трябвало да покачат приходите в бюджета. Като не можем обаче да си събираме приходите, отиваме да подвигаме някои данъчни ставки ", сподели Данев.

Анализът на БСК е изработен на база данните на Националния статистически институт и Евростат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР