Членовете на Сдружението за модерна търговия очакват продължаващи проблеми с

...
Членовете на Сдружението за модерна търговия очакват продължаващи проблеми с
Коментари Харесай

Търговци очакват проблеми с местните плодове и зеленчуци заради фискалния контрол

Членовете на Сдружението за съвременна търговия чакат продължаващи проблеми с доставката и търговията с плодове и зеленчуци поради прелюдия от началото на годината специфичен режим за надзор на стоките с висок фискален риск. Сред тези артикули попадат доста храни - като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и други, и контролът е всеобщ без значение от произхода им.

Едно положително желание, целящо да ограничи сивия бранш в храните, което ние като ярък бизнес постоянно бихме подкрепили и поддържаме, по метода, по който е направено - без предварителна оценка на въздействието, без никакъв прелиминарен разговор със заинтригуваните страни, докара до забавна обстановка, разяснява Николай Вълканов, изп. шеф на Сдружението по време на събитие. На него бе показан показател за бизнес климата в страната. Интересната обстановка, по думите му, е че единни в позицията си за какво утвърждения способ на инспекция не работи и основава проблеми са били земеделските производителите, преработвателите и търговците.

Всички те са дали на данъчната администрация своите оферти за промени.

Вълканов дефинира настоящия режим като безценен и тежък за фирмите освен това без гаранции, че ще реши казуса, за който е въведен, тъй като са натоварени изрядните оператори, с цел да се заловен неприятните. " Мисля, че и преди този момент институциите имаха нужния инструментариум да се оправят с тези проблеми. Въпрос на предпочитание ", акцентира той.

Допусна, че в случай че останат посочваните от всички по веригата проблеми до пролетта, то тогава може пъкъл се чакат проблемите с излизащите на пазара локални плодове и зеленчуци. Допусна, че този режим на надзор ще удари българското произвеждане. Веригите имат контракти с локални производител и на пресни плодове и зеленчуци и опасенията им идват по тази линия. " На всичко от горната страна без да имаме тази гаранция, че ще се оправим със сивия бранш при плодовете и зеленчуците ", добави той.

Основният проблем, който основава прелюдия от януари надзор е поради това, че в случай че се откри противоречие сред декларираното от производителя количество и това, което идва при търговците, то те би трябвало да подадат сигнал в Национална агенция за приходите, да изчакат инспекция и едвам тогава могат да се разпореждат с пристигналата стока.

Друго безпокойство на търговците в очакване на отчета на Европейската комисия за напредъка на България към еврозоната е, че към момента нито е признат закона за въвеждане на еврото, а още по-малко са известни наредбите към него, които би трябвало да регламентират етикетирането на стоките.

В сдружението са решил, че за подготовката по въвеждането на двойните етикети са им нужни към 3 месеца, в който да се настрои софтуери и всичко останало, с които те няма да разполагат, в случай че се чака решението на Еврокомисията през юни. Вълканов изясни, че в някои случаи ще е належащо въвеждането на до 8 цени за един артикул - за количество, за брой, за понижение и така нататък в евро и левове. Двойни цени би трябвало да бъдат въведени за 6 месеца преди въвеждане на еврото.

Вълканов акцентира и че от 1 година не се е събирала групата, в която се разискват потребителски въпроси, свързани с въвеждането на еврото, която е към консултативния съвет към премиера. Затова и от сдружението дефинират въпроса като " тематика с висока степен на неустановеност ". Директорът уточни, че въпреки всичко членовете на сдружението са напреднали в подготовката си за еврото - имат сови проекти и графици, само че " всичко това има смисъл като старания и разноски, в случай че е подплатено от напъните на страната. А те не работят с това движение, с което чака бизнесът от тях за безболезненото въвеждане на еврото ", изясни той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР