Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще трябва да

...
Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще трябва да
Коментари Харесай

Медийният регулатор ще повтори избора за генерален директор на БНТ

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще би трябвало да довършат към този момент един път проваления конкурс за избор на общоприет шеф на Българската национална телевизия (БНТ) и още веднъж да се стимулират за всеки един от осемте претенденти, като гласоподават наново, само че единствено със " за " или " срещу ".

Това следва от решението на регулатора, взето единомислещо на съвещанието на 8-ми юни, на Административния съд София област, с който извършеният беше разгласен за противозаконен.

 Печелившият е Емил Кошлуков: остава още дълго време отпред на Българска национална телевизия Печелившият е Емил Кошлуков: остава още дълго време отпред на Българска национална телевизия

В резултат на провалената процедура, при която никой от осемте претенденти не събра болшинство от три гласа " за " от петимата членове на регулатора, макар изтеклия му мандат. Така Кошлуков продължава да ръководи държавната телевизия, а Съвет за електронни медии не афишира нов конкурс поради правосъдното дело.

В решението си по делото, формирано от един от претендентите - Ирина Величкова, съдът записва, че след неуспеха на процедурата, състезанието е трябвало да бъде преустановен не автоматизирано, а да бъде публикуван умишлен акт.

" Съвет за електронни медии дължи изговаряне с умишлен акт, с който въпросната процедура да бъде прекъсната, и подобен акт, представляващ решение за преустановяване на процедурата е предписан, въпреки и еднолично от ръководителя на Съвет за електронни медии ", написа в решението на съда.

Според него анализът на доказателствата демонстрира, че Съвет за електронни медии не е извършил вменените му по закон отговорности и като групов орган да е взел решение за преустановяване на процесната процедура. " Установяват се единствено данни за еднолични дейности от страна на ръководителя, в това число и посредством осъщественото от нейна страна известяван на участниците за прекратяването на въпросната процедура ", написа още в решението на административния съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР