Членовете на изчезналата през 1847 г. в северна Канада морска

...
Членовете на изчезналата през 1847 г. в северна Канада морска
Коментари Харесай

Експедицията на Франклин през XIX век стигнала до краен канибализъм

Членовете на изчезналата през 1847 година в северна Канада морска експедиция на Джон Франклин са били принудени да ползват крайни форми на канибализъм.

Анализ на костите на моряците посочил, че измиращите от апетит членове на експедицията освен са яли месо от умрелите си сътрудници, само че и извличали костния мозък от останките им.

През 1848 година моряците вземат решение да изоставят блокираните от леда кораби и големите количества ресурси от храна и да изминат 1609 км пешком до най-близката твърда земя в залива Хъдсън в Северния ледовит океан.

Планът се оказал необмислен неуспех – моряците не съумели да преминат даже една пета от дистанцията. Нямали храна, птиците в региона са малко, рибата била под пълен пласт лед и даже локалните ескимоси инуити не ходели по тези места.

Канадските антрополози са създали нов разбор на 35 кости на моряци, събрани в два региона. Характерните повреди свидетелстват, че останките са били варени дълготрайно, с цел да бъде извлечен костният мозък – финален източник на калории за умиращите от апетит членове на експедицията. Данните удостоверяват разказите на ексимосите за гръдни човешки кости, счупени по средата.     

Антрополозите нямат отговор на въпроса за какво експедицията е изоставила корабите и е тръгнала на самоубийствения поход. Има догадка, че моряците са си изгубили разсъдъка след отравяне с олово от дестилираната вода, която пиели.

Експедицията на сър Джон Франклин със 129 бойци и офицери, тръгнала от Англия през 1845 година да търси Северозападния проход – морски път от Атлантическия към Тихия океан около крайбрежията на Северна Америка, през канадския Арктически архипелаг. Предполага се, че корабите са били заклещени от леда в региона на остров Крал Уилям. Никой от експедицията не е оживял.

През 1854 година лекарят-пътешественик Джон Рей записал разказите на ескимосите и получил от тях предмети, които са принадлежали на изчезналия екипаж. Въз основа на разказите на инуитите Рей първи предположил, че експедицията е стигнала до канибализъм и скандализирал английското общество. Сред най-големите му съперници бил Чарлз Дикенс, който твърдял, че кардинално е невероятно моряци от Кралския флот да станат канибали.

Източник:  Journal of Osteoarchaeology /  Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР