Членовете на екипажа на българския военен научноизследователски кораб Св. св.

...
Членовете на екипажа на българския военен научноизследователски кораб Св. св.
Коментари Харесай

Тържествено кръщение на екватора се проведе на борда на „Св. св. Кирил и Методий“

Членовете на екипажа на българския боен научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “ участваха в тържествено кръщение на екватора. Церемонията се организира на бака на НИК 421 часове откакто плавателният съд мина през нулевия паралел, заяви Българска телеграфна агенция.

Моряците съблюдаваха старите обичаи и първо приветстваха повелителя на моретата и океаните Нептун и неговата благородна брачна половинка Амфитрита, до момента в който владетелите заемаха местата си на спонтанни тронове. След това всеки един от членовете на екипажа трябваше да изтърпи и същинската част от морското кръщение в устрема си да бъде блажен от Нептун да пътува из владенията му и отсега нататък.

Всеки един от моряците трябваше да бъде " прегледан " от доктор и " обръснат " от берберин, преди да получи правото да премине през избавителен пояс, знак на прекосяването на екватора, под мощна бликам вода, с цел да се изправи заслужен пред боговете. След сполучливото прекосяване на тестването Нептун заповяда на всички свои жители – делфини, нереиди и тритони, да оказват помощ и подпомагане на славните моряци при положение на потребност.

Събитието породи голям брой положителни страсти у членовете на екипажа на " Св. св. Кирил и Методий " и укрепи още повече духа на борда в 27-ия ден от плаването на кораба към Антарктида.

НИК 421 пресече екватора в 03:19 часа корабно време (04:19 часа източноевропейско време) на 22 януари, с което се трансформира в първия боен научноизследователски транспортен съд в историята на българското мореплаване, минал през нулевия паралел. Така плавателният съд навлезе в Южния Атлантик, придържайки се към курса си на юг-югозапад към Южна Америка по пътя си към остров Ливингстън, където ще подкрепи 31-вата българска антарктическа експедиция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР