Членовете на екипа, който управляват Perseverance, съобщават в Twitter, че

...
Членовете на екипа, който управляват Perseverance, съобщават в Twitter, че
Коментари Харесай

НАСА показа човешки боклук, който замърсява Марс

Членовете на екипа, който ръководят Perseverance, оповестяват в Twitter, че са забелязали нещо, което евентуално е част от термичното було, предпазващо роувъра от рисковите температури, на които е подложен при кацане, оповестява National Geographic.

Екипът се изненадва, че го открива на това място, защото роботът е спуснат на към 2 км от него. „ Това парче по-късно ли е кацнало или е донесено тук от вятъра? “

“Парчето” обаче не е единственият отпадък, оставен от марсохода. През април хеликоптерът Ingenuity вижда част от оборудването, която оказва помощ и на двата апарата да доближат Марс.



Космическите отпадъци стават все по-сериозен проблем

Космическите задачи до Луната и Марс оставят следи (като ботушите, лопатите и даже цели транспортни средства, останали на Луната след задачите “Аполо”), които могат да ги замърсят.

В същото време, от ден на ден галактически отпадък (стари спътници, отвертки, парашути и др.) задръства орбитата на Земята и заплашва Международната галактическа станция.

Макар че има известни ограничавания, предпазващи Космоса от замърсяване, съществуващото законодателство би трябвало да бъде обновено, а пропуските в него запълнени. За основа на интернационалното галактическо право служи междуправителственият “Договор за Космоса” от 1967 година, който не се е променял доста през годините. Но повече от половин век по-късно, когато небесни тела като Марс стартират да се трансформират в сметища, тези пропуски личат ясно.

По време на обществено събитие на Американския природонаучен музей предишния месец, Апарна Венкатесан, професор по астрономия в Университета на Сан Франциско, споделя, че по-добрата законова отбрана против замърсяване на галактическата среда ще изисква дефинирането на човешкия галактически отпадък, като общо завещание на човешката цивилизация, предава Business Insider, представен trafficnews.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР