Членовете на Българската петролна и газова асоциация не са против

...
Членовете на Българската петролна и газова асоциация не са против
Коментари Харесай

Експерт: 30% от пазара на горива у нас са в сивия сектор

Членовете на Българската петролна и газова асоциация не са срещу видеонаблюдението на данъчните хранилища, стига то да е за сметка на страната. Между 3 и 5 млн. лева на склад е сумата, която би трябвало да се заплати за слагането на такова видеонаблюдение. Това сподели Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.
Според Бенчев делът на сивия бранш на пазара на горива у нас е към 30-35%. Той уточни, че би следвало новият закон да реши този проблем, а най-честите практики са свързани със спестяването на акцизи и Данък добавена стойност, както и мним експорт на горива.
Гостът разяснява и новите условия за касовите бележки на бензиностанциите, съгласно които на тях би трябвало да се изписва и покупната стойност, на която е доставено горивото. Той означи, че в тази цена няма скъпа информация за потребителя, тъй като тя не включва разноските за държавен запас, заплати, личен състав и прочие и на практика не демонстрира облагата на обещано сдружение.
"От това условие няма огромен смисъл за потребителя, казусът обаче е за фирмите, що се касае конкуренцията “, сподели Бенчев.
Той означи, че Българска петролна и газова асоциация към този момент е подала писмо до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер във връзка с условието и кореспондирането му с европейското законодателство.
„ Подобна разбивка може да докара до картелиране, тъй като в нея се вижда на каква цена се доставя (горивото) и кой го доставя... Комисията за защита на конкуренцията категорично забрани на уеб страниците на фирмите да се слагат цените, на които се продава на едро, в този момент внезапно страната ги желае “, разяснява Бенчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР