Членове на Тракийско дружество “Странджа – Бургас почетоха паметта на

...
Членове на Тракийско дружество “Странджа – Бургас почетоха паметта на
Коментари Харесай

Тракийци отдадоха почит към паметта на отец Александър Чакърък в Одрин

Членове на Тракийско сдружение “Странджа ” – Бургас уважиха паметта на отец Чакърък в Одрин. Цветя и венци в символ на благодарност се стекоха да положат жители от всички краища на България.



Отецът-защитник на Българската черква ще бъде запомнен с опазването и възобновяване на българския храм " Св. Георги " в Одрин,Турция.

Година след кончината му се сплотяват институции, тракийски сдружения от цяла България и жители за построяването на паметник-барелеф на отец Александър Чъкърък в двора на неговата черква. Тракийско сдружение “Странджа ” - Бургас с ръководител Стефан Колев са едни от огромните донори в помощ за построяването на паметника. Пред събралото се голям брой заупокойна литургия беше отслужена от епископ Анхиалохий от Гръцката патриаршия, архимандрит Атанасий от българската православна черква, отец Михаил от Стара Загора и отец Георги от Сандански.

Отец Александър Чъкърък е бил награждаван от президента на Република България Румен Радев с медал “Св.Св. Кирил и Методий ” за напъните му по опазването, съхраняването и поддържането на Българската общественост в Одрин, Турция.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР