Членове на ИДИЛ са били планирали триетапно бомбено нападение в

...
Членове на ИДИЛ са били планирали триетапно бомбено нападение в
Коментари Харесай

Осуетиха терористичен акт в Истанбул

Членове на ИДИЛ са били възнамерявали триетапно бомбено нахлуване в мол в Истанбул, оповестява в. "Хюриет дейли нюз ", като се базира на турската полиция за битка с тероризма. Мащбани интервенции на турската полиция са довели до откриване на проект на джихадистката формация за нахлуване в мол в истанбулския квартал „ Байрампаша”, както и на паркинга на комерсиалния център. Полицията за битка с тероризма е подхванала интервенция на 27 октомври след две детонации същия ден в жилища в два истанбулски квартала, последвани от пожари. Двете квартири са се оказали джихадистки кафези. Според известие на полицията в жилищата, които са били празни, са били открити разнообразни материали, употребявани за изработката на бомби. На 28 октомври полицията е тръгнала по следите на четирима хипотетични членове на ИДИЛ, свързани с двете детонации, и е разкрила колата им на паркинга на мол. Четиримата обвинени са се пробвали да избягат, само че полицията е съумяла да ги залови. Един от обвинените е бил прострелян в крайници. Колата на паркинга се е оказала заредена с експлозиви. Освен това там бил открит и мотор със заложена бомба.

От колата и мотора са иззети 66 самоделни експлозива с дистанционно управление.

При претършуване в постройката на комерсиалния център били открити четири микровълнови печки, цялостни с експлозиви, които били сложени в сейфове. Според полицията членовете на ИДИЛ купили от разнообразни магазини в мола микровълновите печки. След като сложили в тях експлозови, ги занесли още веднъж в комерсиалния център с претекста, че имат проблеми и желаят да ги върнат. „

Охранителите сложили върнатите микровълнови печки в сейфове. Членовете на ИДИЛ възнамерявали да взривят с дистанционно управление експлозивите печките. Втората част от проекта включвала взривяване на експлозовите, сложени в колата и на мотора. Последната фаза предвиждала терористи камикадзе с жилетки с експлозиви да се самовзривят измежду множеството. По-рано през днешния ден пък стана ясно, че и Германия се е разминала на косъм от огромен и кървава терористичен акт.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР