Членове на групировката „Ислямска държава“ се предизвикали бунт в строго

...
Членове на групировката „Ислямска държава“ се предизвикали бунт в строго
Коментари Харесай

Клане в затвора! 32 джихадисти бяха избити при размирици, подпалени от „Ислямска държава“

Членове на групировката „ Ислямска страна “ се провокирали протест в строго охраняван затвор в Таджикистан. В резултат минимум 32 души са убити, трима от които – надзиратели, оповестява „ Ню Йорк Таймс “.

29 пандизчии са били убити в размириците, избухнали в пандиза във Вахдат, на 10 километра източно от столицата Душанбе.

Размириците избухнали в неделя, откакто някогашни бойци на терористичната организация, въоръжени с ножове, умъртвили трима надзиратели и петима пандизчии.

Един от подстрекателите на протеста е Бекхруз Гулмурод – сина Гулмурод Калиманов. Той е бил полковник от специфичните елементи, който се включил към ИДИЛ през 2015 година и бил погубен в Сирия.

Силите за сигурност дали отговор на насилието и умъртвили 24 пандизчии преди да възстановят реда в пандиза. Там са настанени 1500 души.

ИДИЛ, която в един миг контролираше огромни територии в Сирия и Ирак, само че в този момент изгуби бастионите си, е поемала отговорност за различен протест в таджикистански затвор - през ноември предходната година. А преди този момент, през юли 2018 година, в Таджикистан почитатели на джихдистите направиха смъртоносно нахлуване против западни туристи.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР