Членове на „Да, България“ решиха да направят клуб под името

...
Членове на „Да, България“ решиха да направят клуб под името
Коментари Харесай

Сътресения в ДБ: Клуб от 88 членове се изправя срещу липсата на демокрация и монопол в партията

Членове на „ Да, България “ взеха решение да създадат клуб под името „ Девети декември “. В него влизат 88 души, които не утвърждават изолацията и капсулирането на управлението в лицето на Христо Иванов и доближените му. Друта причина, която се акцентира в декларацията е дефицитът на демократично другарство.

Припомняме, че точно за тези проблеми сигнализира общинският консултант от Демократична България Методи Лалов, който беше отстранен от своите съпартийци.

Ето и цялостната декларация:

С актуалното заявяваме, че съгласно член 10 на устава на политическа партия „ Движение Да, България “ сътворяваме клуб „ Девети декември “. В нашия клуб ни събра желанието за развиване и възстановяване на партията, както и разочарованието от Националната конференция. Но то не беше родено тогава.

Отдавна не утвърждаваме последователно възцаряващия се недостиг на демократично другарство. С течение на времето той закупи разнообразни измерения: неуважение на отзиви, властнически управнически дейности на членове на управлението, изолираност и капсулиране на управлението, от което последва едностранно и анонимно взимане на решения под разнообразни предлози от централата на партията, без да се чака и позволява разпоредителност от локалните организации.

Да, България не употребява пълноценно личния си потенциал: нашите членове и специалисти не получават опция да предложат хрумвания и решения, които биха били потребни освен за партията, само че и за страната; подценява се приносът на обществени лица на партията.

Не сме удовлетворени от монопола на информация, нито одобряваме кадруването от горната страна, което оставя нерешени проблеми, категорично посочени от локалните общности. Това отблъсква хората по места.

Не одобряваме, че по този начин и не беше изработен същински разбор пред цялата партийна общественост за загубата на последните избори. Но още по-разтревожени сме от подценяването на бъдещата заплаха.

Ако не си създадем обществен, отличим профил, в случай че не заемаме дейни позиции по заболели проблеми на българското общество, в случай че нямаме неотстъпчивост и разпознаваеми цели, които почиват на създадената ни стратегия, ще загубим и идващите избори и рискуваме да изчезнем от политическата карта.

За всичко това действително не беше поета отговорност.

Възразяваме изрично на избори, извършени при липса на бистрота. Тези горчиви неща би трябвало да бъдат казани, само че ние не стопираме тук.

Клубът поражда поради убеждението, че Да, България страда от съществени дефицити, които ние не сме подготвени да приемем. Онова, което желаеме обаче, е не да се оплакваме, а да ги изправим, и то не в борба, а в разговор и взаимна работа. Създали сме нашата общественост, преодолявайки огорченията и подозренията, с цел да гледаме напред. Да, България би трябвало да се реформира в режим на дейна връзка с всички свои членове, управителни органи, локални организации и самоорганизирали се групи. А това може да бъде осъществено, само в случай че всички дружно се опрем на основополагащите си политически полезности - тези, които бяха прогласени при възникването на партията на 9 декември 2016 и влязоха в устава. Онези, които по-късно бяха конкретизирани и развити в предизборната ни стратегия.

Ето за какво за нас демократичната връзка е неизбежно изискване за оцеляването на Да, България. Тя би трябвало да бъде както отвесна, по този начин и хоризонтална. Само такова партийно другарство води до запазване и практическо осъществяване на по този начин мечтаните взаимност, приемливост и плурализъм и е изискване за независимост на дебатите и честно служене на публичния интерес. То основава вътре в партията просветени и дейни човеци, новаторски групи и експертни общности, пази самодейностите, поддържа предприемаческия дух. То ще спомага за реализация на заложените цели в предизборната ни платформа - качество на живот, цивилен национализъм, рационализация и софтуерен прогрес.

Но този вид другарство е на практика вероятен, единствено в случай че се опира на оповестените в нашите документи морални стандарти и на практика правила: честност, обективност, експертност, идейна самостоятелност, равнопоставеност, децентрализация, бистрота.

Клубът предлага следния модел на съдействие: допускане на сериозни вероятности и приемане на консенсусни решения, основани върху професионални разисквания, доверие и експертиза. Предлагаме помощ, чакаме почитание и взаимност, както и потребление на нашия потенциал при решение на значими въпроси и във вътрешнопартийния спор.

Промяната, която ни следва, е основна. Искаме Да, България да бъде същинска политическа партия, а не „ частен бранд “. Задачата ѝ е да споделя „ Да! “ не на един или различен от нас, а на българския народ, на неговото бъдеще, просвещение и качество на живот.

Смятаме, че обновлението и изрично декларираните и предпазени в общественото пространство полезности и цели, ще спрат отлива на хора от партията, ще привлекат повече нови членове и гласоподаватели.

Възнамеряваме да организираме вътрешни полемики и начинания, публични полемики, експертни екипи за разбор по съответни мотиви. Ще предлагаме хрумвания и политически решения, ще подлагаме на критика. Ще пазиме дела съгласно политическите полезности, които ни сплотяват, ще организираме обществени събития и срещи с външни организации и специалисти.

Вярваме, че това ще ни направи потребен коректив, който партията ще употребява за своето развиване и смяна.

С актуалното разгласяваме основаването на клуба, а по-конкретните цели, дела и правила, по които ще работим, ще бъдат в близко време показани на Националния съвет на Да, България.

Учредители:

1. Мануела Малеева

2. Калоян Янков

3. проф. Александър Кьосев

4. Стоян Михайлов

5. Иван Матов

6. Вяра Пейчева

7. Адриан Сашов Миков

8. Анна Бекчиева - Асенова

9. Светослав Антонов

10. Александър Алипиев

11. Росен Иванов

12. Пламен Райчев

13. Нелко Начев

14. Красимир Петров

15. Надежда Пампорова

16. Иван Христов Стойчев

17. Йордан Терзиев

18. Георги Калев

19. Гергана Кабаиванова

20. Иван Стефанов Иванов

21. Явор Димитров

22. Преслав Нейчев

23. Елена Георгиева

24. Петя Георгиева

25. Севгин Молаюмеров

26. Пламен Цветков

27. Христо Христов

28. Николай Капитанов

29. Емил Илиев

30. Йоана Терзиева

31. Владимир Лафазански

32. Ива Стефанова

33. Бисерка Памукова

34. Симона Вълкова

35. Диляна Радоева

36. Ивайло Лазаров

37. Александър Иванов

38. Лилия Йовчева

39. Марин Платников

40. Георги Стефанов

41. Никола Петров

42. Хиньо Хинев

43. Стоян Петров

44. Атанас Вълков

45. Дарина Пархова

46. Вангелия Пархова

47. Анка Станчева

48. Илия Маринов

49. Николета Симон

50. Велин Папазов

51. Елена Божилова

52. Tаня Михова

53. Иван Белчев

54. Петя Златева

55. Юлиан Добрев

56. Стефан Корадов

57. Соня Корадова

58. Пламен Китипов

59. Анна Алексиева

60. Ангел Атанасов

61. Костадин Калайджиев

62. Калоян Тихов

63. Атанас Костадинов

64. Чавдар Влъчков

65. Иван Лалев

66. Георги Пампоров

67. Велизар Шаламанов

68. Владимир Дуков

69. Елена Зъмчева

70. Иван Христов

71. Силвия Атипова

72. Мария Спирова

73. Иван Петров Георгиев

74. Ивайло Тошев

75. Кристина Недялкова

76. Мартина Шопова-Янев

77. Росица Михова

78. Елица Христова-Анастасова

79. Пламен Даракчиев

80. Иван Василев

81. Бончо Ников

82. Преслав Пейчев

83. Фридрих-Димитър Крепиев

84. Константин Ангелов

85. Виктор Василев

86. Христо Близнаков

87. Калоян Иванов

88. Деян Герасимов
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР