Членът на Камарата на представителите на САЩ от Уайоминг Лиз

...
Членът на Камарата на представителите на САЩ от Уайоминг Лиз
Коментари Харесай

Каква е съдбата на първичните избори в САЩ на републиканците, гласували за импийчмънта на Тръмп?

Членът на Камарата на представителите на Съединени американски щати от Уайоминг Лиз Чейни все по-открито обмисля опцията да се кандидатира на изборите за президент през 2024 година, откакто предходната седмица загуби изрично първичните избори на републиканците от кандидат, подкрепян от някогашния президент Доналд Тръмп.

В тирада пред телевизия " Ен Би Си " след загубата си Лиз Чейни назова Тръмп " доста сериозна опасност и риск за нашата република " и съобщи, че успеха над него ще изисква " необятен и обединен фронт от републиканци, демократи и самостоятелни - и точно от това имам намерение да бъда част ", заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Резултатите от първичните избори - и разликата от близо 40 пункта, с която тя претърпя проваляне - бяха мощно увещание за бързото изместване на политиките на Републиканската партия вдясно. Партията, която в миналото беше доминирана от насочени към националната сигурност, другарски настроени към бизнеса консерватори като татко ѝ, някогашния вицепрезидент Дик Чейни, в този момент принадлежи на Тръмп, многолюден от популистките си апели и най-много от отхвърли си да признае проваляне на изборите през 2020 година.

Тръмп и екипът му отпразнуваха загубата на Чейни, която може би съставлява най-голямата му политическа победа в изпълнен с негови победи сезон на първоначални избори. Бившият президент назова резултатите " цялостно отменяне " на комисията за следствие на събитията от 6 януари 2021 година.

" Тази вечер споделям това на моите сътрудници републиканци, които пазят незащитимото: Ще пристигна ден, в който Доналд Тръмп ще си отиде, само че вашето непочтеност ще остане ", съобщи Чейни в изпълнена със строги предизвестия своя тирада пред сътрудниците си републиканци, давайки знак, че няма желание да отстъпва от рецензиите си против Тръмп макар политическите последствия, с които се сблъска, отбелязва американският седмичник " Нюзуик ".

В седмиците преди първичните избори бащата на конгресменката, някогашният вицепрезидент Дик Чейни, се появи в реклама, в която той назова Тръмп " страхливец ". Но макар напъните на Лиз Чейни да подсети на гласоподавателите за фамилните си връзки с Републиканската партия, силата на хватката на Тръмп в Уайоминг - щат, който той завоюва с над 69 % от гласовете през 2020 година - стана явна след нейното проваляне.

Чейни похарчи 8 милиона $ за акцията си за преизбиране против претендентката Хариет Хейгман, която похарчи единствено 3,5 милиона $. И въпреки всичко Чейни направи нещо, което добре финансираните към този момент заемащи длъжността претенденти рядко вършат: тя загуби, разяснява " Ей Би Си нюз ". Победата на Хейгън предишния вторник затвърди една нова политическа действителност в републиканските първоначални избори през 2022 година. Дълго време считаните за едни от най-ключовите фактори за изборна победа към този момент не са гаранция, когато става въпрос за претенденти, изправени против съперници, подкрепяни от някогашния президент Доналд Тръмп.

От десетте републиканци в Камарата на представителите, които гласоподаваха за импийчмънт на Тръмп след щурма на Капитолия на 6 януари, четирима взеха решение да не се кандидатират за преизбиране, оставяйки шестима да се изправят против кандидати на първичните избори. И шестимата, в това число Чейни, изразходваха повече пари от съперниците си. И въпреки всичко четирима от шестимата изгубиха.

По-специално Чейни можеше да се похвали с големи триумфи в набирането на средства през последната година и половина, защото се трансформира в един от най-силните гласове срещу Тръмп в Републиканската партия. Докато беше съпредседател на комисията за следствие на събитията от 6 януари, тя освен е набирала до три пъти повече средства през всяко тримесечие, в сравнение с съперника си, само че и неколкократно е счупила личния си връх по набиране на средства, защото зад нея се сплотиха десетки противопоставящи се на Тръмп републиканци и умерени демократи от цялата страна, демонстрират данни от нейната акцията, подадени във Федералната изборна комисия.

Но 15-те милиона $, с които тя разполагаше, не съумяха да ѝ обезпечат четвърти мандат в Конгреса, защото тя загуби с разлика от съвсем 40 пункта от Хейгман - 49 316 гласа против 113 025 - макар че Хейгман набра относително скромните 4,4 милиона $ и беше подкрепена със единствено 1 милион $ външни разноски от донорска организация, отчасти финансирана от организацията " Спасете Америка " на Тръмп.

Подобна беше историята и в Мичиган, където гласувалият за импийчмънта на Тръмп републиканец Питър Мейджър доникъде на юли бе събрал близо 2,8 милиона $, както и няколко милиона $ външна поддръжка. Той обаче беше надвит от подкрепения от Тръмп кандидат Джон Гибс, който събра и похарчи по-малко от половин милион за конкуренцията.

Гласувалият за импийчмънта републиканец Джейми Херера Бютлер от Вашингтон загуби от подкрепяния от Тръмп кандидат Джо Кент, а републиканецът Том Райс от Южна Каролина беше надвит от подкрепяния от Тръмп претендент Ръсел Фрай - макар че и двамата сегашни представители надвишиха разноските на съперниците си и получиха спомагателна поддръжка от външни групи, финансирани от огромни донори на Републиканската партия.

Миналия месец, на фона на известия, че въздействието му върху първичните избори може да намалее, Тръмп посочи това, което назова своята " невиждана до момента мощ на поддръжка " и съобщи: " Казват, че който аз поддържам, той ще завоюва! "

Критици в Републиканската партия обаче споделят, че възходящият брой претенденти, подкрепяни от Тръмп, които печелят първоначални избори на републиканците, е стеснителен за партията, тъй като " има предел на това какъв брой хора ще бъдат МАГА хора " (MAGA - Make America Great Again/Да създадем Америка още веднъж велика, е лозунгът на Тръмп), сподели Франсис Руни, някогашен представител на локалната власт във Флорида и последовател на републиканците.

Дългогодишният донор на републиканците Дан Еберхарт съобщи пред " Ей Би Си нюз ", че се притеснява, че в Републиканската партия се образува фетиш към личността на Тръмп. " Партията споделя: " Вижте, ние ще се обединим към тази фигура. Ще проведем тест за непорочност и ще се закълнем във честност на Тръмп и в случай че поради това загубим националните избори, това е обикновено - най-малко ще имаме партия, която желаеме ", сподели Еберхарт. " Мисля, че това е рисков казус ", добави той.

Въпреки съкрушителната загуба на Чейни, някои републиканци настояват, че забележителните средства, които тя набра, въпреки всичко могат да се окажат потребни. Нейната акция заяви, че в края на юли е разполагала със 7,5 милиона $ и в този момент Чейни може да " прибере парите за черни дни ", сподели Еберхарт. Според него те могат да бъдат употребявани и за президентска акция, в случай че тя реши да се кандидатира през 2024 година.

Малко след загубата си на първичните избори Чейни преобразува предизборния си комитет за Камарата на представителите в комитет за политически дейности, наименуван " Голямата задача " - организация, която съгласно представителя на Чейни ще се стреми да " активизира обединени старания за опълчване на всяка акция на Доналд Тръмп за президент ".

" Лиз Чейни на процедура се отхвърли от конкуренцията, само че се трансформира в национална фигура и се опита да се трансформира в мъченица ", сподели Еберхарт. " И в този момент тя ще може да се кандидатира за конкуренцията през 2024 година като опция на Тръмп ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР