Репортер на Белия дом съди Карин Жан-Пиер, след като загуби пропуска за пресата

...
Член на пресцентъра на Белия дом заведе дело срещу прессекретаря
Коментари Харесай

Член на пресцентъра на Белия дом заведе дело срещу прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер и Тайните служби, твърдейки, че неправомерно са отменили пресата му значка.

В своя иск, подаден в четвъртък, африканският журналист Саймън Атеба твърди, че политиката на Белия дом за отнемане на достъпа до медиите нарушава Първата и Петата поправка на Конституцията. Белият дом на президента Байдън обяви нови правила през май, които – за първи път – позволяват анулиране на значка за пресата.

„Ответниците нарушиха правата на г-н Атеба от Първата поправка, като промениха критериите за пълномощията за твърд пропуск, за да предотвратят умишлено Г-н Атеба от получаване на твърд достъп", се казва в делото.

"Ответниците го направиха, като приеха критерии за удостоверяване, специално предназначени да изключат г-н Атеба от допустимост. Такава дискриминация се равнява на регламент и гледна точка, базирани на съдържание дискриминация срещу г-н Атеба в нарушение на Първата поправка", продължава той.

Белият дом не отговори веднага на искане за коментар от Fox News Digital.

Атеба казва, че пропускът му за пресата е изтекъл на 31 юли и той не е успял да го поднови. В момента има 975 репортери с твърди пропуски в Белия дом. Твърдите пропуски позволяват на журналистите да влизат и излизат от залата за брифинги на Белия дом и зоната за пресата свободно.

Репортерите без твърди пропуски трябва да се свържат с Белия дом, за да получат дневен пропуск за конкретна дата.

< p>Ateba, който работи за Today News Africa, е бил в центъра на няколко взрива в стаята за брифинги. Журналистът нападна Жан-Пиер по време на брифинг на 20 март, когато Белият дом беше домакин на звездния актьорски състав на „Тед Ласо“.

Основното оплакване на Атеба по това време беше, че той не можеше да зададе въпрос от седем месеца. Репортерът многократно е казвал, че Белият дом е дискриминирал него и други репортери.

„Това не е Китай. Това не е Русия. Това, което правите, вие се подигравате с Първата поправка, “ каза тогава Атеба.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР