Читателски карти за библиотеки се грабят масово от пенсионери, а

...
Читателски карти за библиотеки се грабят масово от пенсионери, а
Коментари Харесай

Пенсионери пестят от скъпото парно и ток в библиотеките

Читателски карти за библиотеки се грабят всеобщо от пенсионери, а и освен поради предстоящите високи сметки за парно. 

70-годишната Лили описа пред „ Телеграф “, че поради повишаването на тока и парното има желание да прекарва дните си в читалнята на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

В София има доста градски библиотеки, където хората могат да четат обичаните си издания и в това време да понижат престоя вкъщи, с цел да не пускат парното и печката. Освен това могат да се четат и вестници в читалните, изясни пенсионерката.

Броят на читателите, които посещават Националната библиотека, нараства през последните три години. През 2020 година читателите са 19 313, а година по-късно нарастват до 22 914. Очакванията са, че тази година ще надмине равнищата от 2021 година. Обичайно има растеж на интереса към библиотеката със пускане на академичната година. Основно през есенните месеци читалните се пълнят със студенти.

Регистрацията на читателите и издаването на читателски карти е гратис и за период от една година. Те могат да се извадят онлайн или на гише „ Регистрация “ в библиотеката.

Много хора, които имат ниски приходи или ниски пенсии, се чудят по какъв начин ще изкарат зимните месеци. Защото не могат да си разрешат да пускат топло по през целия ден.

Огнище

В селата в дословни огнища май ще се трансфорат националните читалища. Нищо чудно броят на самодейците да се усили от декември до март, защото е обикновено някои поданици на тези обитаеми места да се възползват от тази културна институция - освен като огнище на българщината, само че и като място за сгряване.

„ Ние разполагаме с климатик. Няма да върнем никого, това е социална постройка и институция. По този метод бабите в селото ни ще се социализират, ще поддържат връзка с нашите самодейци.

Ще си създадем чай или кафе, може и греяно вино, ще си поприказваме, ще си попеем, че и хоро ще завъртим. Така и по този начин климатикът работи, за какво да не сме в помощ на хора в потребност, които не могат да си разрешат да пускат отопление у дома “, съобщи Дафинка Бойчева, секретар на Народно читалище „ Иван Чаушки-1934 “ в благоевградското село Логодаж.

Места

В Благоевград знакови места за намиране на топлота са гарата и автогарата, въпреки че там също се пести от гориво и в чакалните няма да се изпотят и чакащите своето транспортно средство, и тези, които са влезнали, с цел да употребяват единствено топлото.

Двата мола в града също от дълго време се употребяват с такава цел, още преди да нарастнат толкоз доста енергоносителите. Особено в по-стария и по-малък търговски център, където са инсталирани и пейки във фоайето на партера.

Там постоянно седят възрастни хора, както и младежи, които са на топло и играят на телефоните си. В постройката на община Благоевград, само че единствено на партера, защото към другите етажи има пропускателен режим, също има опция да се потърси топлота от тези, които нямат пари за отопление у дома или просто желаят да спестят от домашните сметки.

Офисът

Скъпата сила за отопление тласка и чиновниците, които са употребявали опцията за работа от у дома, да се върнат в офиса, с цел да понижат сметките си. Според специалисти от консултантска компания през последните месеци търсенето на офиси в София е подбудено от последователното връщане на чиновниците на работните им места.

Високите цени на тока и парното също са измежду претекстовете хората, които до момента са предпочитали работа от у дома, да се завърнат към офисите, където им е обезпечено отопление, а в това време пестят от сметките.

Анталия предлага топла зима за 21 евро дневно

Турски хотелиери подеха акция за привличане на европейци, затруднени да заплащат сметките си през зимния сезон, оповестява в. " Хюриет ", представен от Българска телеграфна агенция.

В Анталия да вземем за пример европейските туристи ще имат опция да прекарат по-евтино зимата против 21 евро дневно.

Програмата е ориентирана на първо място към пенсионерите на Стария континент, които се сблъскват със скок на цените на бензина, природния газ, електричеството и храната. Според оценки разноските за сила и храна на четиричленно семейство в Германия понастоящем възлизат на 3461 евро.

В Анталия в същото време в уебсайт за онлайн резервации има предложения ол инклузив в четиризвезден хотел за интервала 15 ноември - 10 януари на цена от 1209 евро на човек за интервала от 56 нощувки, освен това с включени самолетни билети от Германия.

Това значи нощуване и изхранване на стойност 21 евро дневно. В хотел три звезди сумата излиза 511 евро, а има и ултралуксозни петзвездни хотели против възнаграждение на стойност 9892 евро.

Общо 152 хотела в столицата на турския туризъм чакат европейските пенсионери и посетители през четирите зимни месеца, предлагайки база от 50 хиляди кревати, отбелязва още " Хюриет ".

Варненските молове – най-хубавото място през зимата

Варненските молове са едни от най-хубавите места за срещи и превозване на свободното време. Това изключително важи през зимата, когато морето не е по този начин гостолюбиво, а вкъщи сметките за ток са прекомерно високи.

Така предприемчиви пенсионери, млади майки и безработни пълнят от заран до вечер комерсиалните центрове, където на сладка раздумка, на кафенце или в циркулиране на бутиците прекарват деня си. Дори клошарите избират моловете, с цел да изкарат зимните дни, въпреки че постоянно защитата ги гони.

За джебчийките и крадците зимата е време за добра плячка в комерсиалните центрове. Млада жена разяснява, че поради пандемията и краткотрайното затваряне на всички публични места, в това число и моловете, бюджетът й е бил съществено ощетен, откакто се е наложило да си стои вкъщи в изолираност и да заплаща високи сметки за отопление.

Споменава, че с приятелки си прекарва много време и в супермаркетите от огромните търговски вериги в града, където пазари и в същото време разнообразява седмицата си. Други публични места, желани от икономични варненци през зимата, са читалищата, както и районната библиотека в града.

Кината, и изключително театрите, са също привлекателни места, само че за съответна аудитория.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР