Читателите от по-старото поколение сигурно още помнят много популярния през

...
Читателите от по-старото поколение сигурно още помнят много популярния през
Коментари Харесай

Българката ИВА ВАНЯ става мегазвезда на немското кино

Читателите от по-старото потомство несъмнено още помнят доста известния през Втората международна война шлагер „ Лили Марлен “.

Пред нашата казарма,

до входната врата,

един фенер висеше

и светеше в нощта…

Десетилетия по-късно и по нашите екрани мина чудесния филм „ Лили Марлен “ на режисьора Райнер Вернер Фасбиндер и тогава и по-младите у нас научиха историята на тази ария, оповестена за шлагера на XX век.

Изпълняват я Марлене Дитрих , Едит Пиаф , Джоузефин Бейкър , Зара Леандър .

Малцина обаче знаят, че създателят на „ Лили Марлен “ – огромният композитор Норберт Шулце , е български шурей и че има двама синове от мегазвездата на немското кино от 30-те години на предишния век Иванка Янакиева , станала известна в целия свят с псевдонима си Ива Ваня .

Тя е родена на 11 октомври 1905 година на междуселски път край Карнобат в конска каруца. Баща й Никола Иванов Янакиев е офицер в този град и един ден взема решение да поразходи бременната си брачна половинка из покрайнините му.

Тя обаче внезапно получава родилни болки и по този начин се ражда Ваня . По-късно фамилията се реалокира да живее в София.

Понеже преди този момент родителите й към този момент имат две дъщери и фантазията им е да имат мъжка рожба, през цялото й детство я подстригват като момче.

И се надяват, като порасне, да си избере някаква солидна, мъжка специалност. Но Ваня желае да върви на балет и сама се записва в такава школа. „ Дума да не става! В нашия жанр актьори няма и няма да има! “ – отсича майка й.

Отчаяна, Ваня прави опит да се самоубие. Така майката се убеждава, че нищо не е в положение да спре вироглавата й дъщеря, и когато след време Ваня приключва гимназия с цялостно отличие, се съгласява да й помогне да замине за Германия да учи за артистка.

Добре, че разполага с известна сума, наследена от умрял в Америка родственик, та съумява да я подготви за път.

Артистичната си заложба Ива Ваня наследява от дядо си Янаки , за чийто саморасъл гений преди време се описват не една и две занимателни истории из Трънския край, където семейството живее.

Веднъж старецът устройва подобен театър със… личното си заравяне, че подлудява земляците си. Дядо Янаки се преструва на починал, ляга в ковчега, затрупан с покров и чемшир от горната страна, търпеливо изчаква да го понесат към гробищата и внезапно се надига от ковчега.

Всички пристигнали да го изпратят отпред с попа хукват да бягат. Мислят, че е вампирясал. От семейството на дядо Янаки се пръкват и други гении. Двама от братовчедите на Ива Ваня – братята Преслав и Найчо Петрови , изиграват стотици функции в българския спектакъл и кино. А сестра й Цветана става примабалерина в Бразилия с артистичното име Жулиета .

 И по този начин: в един прелестен ден Ива Ваня се озовава в Берлин. Абсолютно сама. Едва 17-годишна, облечена в ученическата си престилка. И без да знае нито една немска дума. Как ще се оправя отсега нататък, и тя самата не знае, само че е твърдо решена да продължи по определения път. За благополучие някаква наша сънародничка я приютява в квартирата си и й оказва помощ да се ориентира в огромния град. Именно тя я завежда при един съветски режисьор, работил преди време със Станиславски .

Там Ваня изкарва шестмесечен курс по актьорско майсторство, по-късно – още шестмесечен курс в танцовата школа на известната хореографка Мария Вигелман . Именно по нейна препоръка  Ваня постъпва в дребен берлински спектакъл, само че скоро се убеждава, че тази работа не е за нея. Мечтае да се снима в киното и по тази причина потегля сама да обикаля филмовите къщи. 

Дебютът й в киното е през 1924 година, когато е единствено на 19. Не какъв да е, а огромният режисьор Роберт Вине я взема за ролята на младо девойче във кино лентата си „ Имах един другар “.

Неин сътрудник е самият Карл де Фогт , суперзвездата на немското кино по това време. Ива Ваня се оправя чудесно. И критиците, и феновете доста я харесват, продуценти и режисьори бързат да я ангажират за нови функции. След време Ива ще каже:

Влязох в киното, както аз желаех – през парадния вход!

Само през 20-те години тя се снима в 60 кино лентата, а общо – в над 70. И доста бързо става богата, тъй че към този момент не се постанова майка й да я устоя.

Нещо повече, стартира да й изпраща част от хонорарите си, с цел да я подкрепя финансово. Баща й обаче продължава да й се сърди и дълги години връща писмата й, без да ги отвори.

През 1930 година Ива Ваня печели състезанието за хубост „ Мис Берлин “ и като победителка получава „ Мерцедес-Бенц “ кабриолет, а най-известният занаятчия на художествената снимка Ерик Шал й прави портрет като богинята Венера.

На фона на дългокраките русокоси немкини нашенката е висока единствено 156 см и е с кестеняви къдрици, само че евентуално прави доста мощно усещане на журито с лъчезарната си усмивка, с изумрудено зелените си очи и с грациозната си походка.

През 30-те години на предишния век в Германия всеобщо се продават пощенски картички с надпис „ Прочутата усмивка на Ива Ваня “.

Първата й огромна обич е студент по право на име Георг , доста хубав и образован юноша, единствен наследник на фамозния финансов магнат доктор Щилке . Таткото обаче е изрично срещу това синът му да се ожени за „ някаква си певица и актриса “ и го праща да продължи образованието си в Хайделберг, а след това в Бон, единствено и единствено да ги раздели. В последна сметка двамата влюбени още веднъж се събират и скрито се женят в Лондон. 

Бурната им обич обаче не продължава дълго. Освирепелият от „ своеволията “ на сина си доктор Щилке наема шпиони да ги наблюдават и да потвърдят, че съжителството им е нелегално.

Именно те анулират всичките брачни документи. И като похлупак на всичко докторът заплашва сина си, че ще го лиши от завещание. Накрая Георг избира парите пред красивата си брачна половинка.

Обречена е и идната обич на Ива Ваня – с внука на кайзер Фридрих II . Той се споделя принц Филип и се кълне, че е доста влюбен в нея, показва я на всички места във висшето общество, само че не след дълго го намират удавен в реката, близо до неговия семеен палат.

Според друга версия, откакто дядо му е заставен да абдикира, той отпътува за Англия и остава там вечно.

Ива Ваня е унищожена, изпада в тежка меланхолия и дори не е надалеч от мисълта да се самоубие или да отиде в манастир. 

Но в един миг в живота й се появява композиторът Норберт Щулце , който й предлага да изпее на български и да запише в Берлин неговата ария „ Лили Марлен “, станала шлагер в осъществяване на немската звезда Лале Андерсен .

По-късно Марлене Дитрих я изпява на британски език и я прави известна по целия свят.

Шулце е напълно млад, само че към този момент е създател на опери, оперети, мюзикъли, балетни сюити, музика за филми и доста шлагери. Скоро той й се изяснява в обич. Тя обаче го отблъсква – по-млад е с пет години, женен е и има три деца!

Когато го вижда за пръв път, той е облечен в къси кожени панталонки. „ Вие каубой ли сте или циркаджия? “ – срязва го нашенката. Но той единствено леко се усмихва, продължава да упорства и една вечер, когато звъни на вратата й и тя не му отваря, стартира да вика:

Отвори, другояче ще събудя целия квартал! И ще се самоубия, в случай че не ме пуснеш!

Накрая Ива Ваня го приема и скоро изпява „ Лили Марлен “, обичаната ария на Вермахта.

„ Лили Марлен “ е може би най-популярната ария в света.

Преведена на 48 езика, тя продължава да се пее и по другите фронтове след Втората международна война – в Алжир през 1968-ма, във Виетнам, в Косово, в Афганистан. Големият й триумф обаче е през 1941-ва, когато Радиото на Вермахта я излъчва за Африканския корпус на Ромел.

Ива Ваня е единствената българка с име в европейското кино през немия му интервал. Над 70-те кино лентата, в които взе участие, са снимани в студията на Фридрихщрасе в Берлин – по това време европейската Мека на седмото изкуство.

Но действието въпреки всичко се развива през войната, когато мнозина от най-популярните създатели на Германия умират в лагери, а други са принудени да емигрират в Америка. Ще попитате: Как оцеляват Норберт Шулце и Ива Ваня ?

Шулце е доста скъп персонално от министъра на пропагандата Гьобелс , който апропо написа сюжети за филми и упорства Шулце да композира музиката за тях.

Затова го кани да стане член на Националсоциалистическата партия и Шулце не отхвърля. Съпругата му Ива Ваня също има извънредно авторитетни обожатели и Гьобелс е един от тях.

Когато мнозина от известните артисти и артисти на Германия се виждат принудени да изоставен страната поради нацистките гонения, персонално Гьобелс предлага на фрау Ваня да смени поданството си. И знаете ли какво му дава отговор тя? 

Хер лекар, белким поради материални облаги човек би трябвало да се отхвърли от родината си? Никога не съм се срамувала, че съм българка. Точно противоположното – на всички места го разгласявам. Никога няма да се откажа от националността си!

Разправят, че персонално министърът на пропагандата на Райха я убеждава да се снима в еротична фотосесия. тъй че тя може би е първата кинозвезда, която се съблича гола.

Чувал съм още една история, която не знам дали в действителност се е случила, само че се блазня да я опиша.

Гьобелс , който има славата на най-големия коцкар в нацистка Германия, стотина дни преди края на войната хвърля око на Ива Ваня , кани я в кабинета си и стартира да й прави недвусмислени подмятания.

Тя го отрязва непосредствено. Тогава той я шантажира, че Гестапо разполага с донос против брачна половинка й Норберт Шулце и може да му се случи нещо неприятно.

Вбесена, Ива Ваня му тръсва нещо на български /сигурно псувня/ и си потегля. Вкъщи заварва брачна половинка си, който изплашен й споделя, че го викат в Гестапо за информация. „ Идвам с теб! Понякога тия информации траят цяла вечност„, споделя тя, хваща го на разположение и двамата потеглят към Гестапо.

Преди това изпращат децата си в една плантация край Одер. Малко преди да стигнат централата на Гестапо, американците стартират да бомбардират Берлин. Двамата употребяват хаоса и също отпътуват за фермата. А скоро идва и Червената войска.

След войната Норберт Шулце едвам не заплаща с живота си поради участието си в Националсоциалистическата партия.

Спасява го Ива Ваня . Благодарение на това, че знае съветски език и може да пее съветски романси, тя небрежно взема решение да провежда театрално-певческа натрупа и потегля от отделение на отделение из цяла Германия, с цел да изнася представления пред червеноармейците.

Руски научава през ученическите си години, когато нейна най-хубава другарка е момиче, чиито родители са белогвардейци. 

Много артистична и дипломатична, с необикновен сексапил, Ива Ваня беседва с руснаците на съветски, с американците и англичаните – на британски и по този начин съумява да си уреди жителство в Западен Берлин и отпътува там със брачна половинка си и двете им деца – Норберт и Кристиян .

Нещо повече, продава бижутата си, с цел да устоя и четирите деца на Шулце от първия му брак.

Днес Норберт Шулце-младши и кинорежисьор, а Кристиян Шулце е композитор.

Един от последните компании на Ива Ваня е за Чарли Чаплин . Там тя играе Гледачката, която предсказва ослепително бъдеще на бедния пътуващ актьор, а режисьор е синът й Норберт .

След като нямото кино проговаря, множеството звезди слизат вечно от екрана. Но не и Ива Ваня . Тя продължава да се снима, въпреки и по-рядко, само че доста бързо се постанова като една от най-интересните театрални актриси. Особено в Ибсенови пиеси.

И в това време се захваща и с пеене. За задачата потегля на уроци при най-опитните вокални педагози и чудесното й сопрано зазвучава в доста музикални филми.

Прави записи в радиата и на грамофонни плочи. Изнася и независими концерти, на които извършва немски балади, френски шансони и съветски романси. Песента, която пее с най-голямо наслаждение, има припев:

Цял Берлин ми се покланя – аз съм българката Ива Ваня.

В най-зрелите си години тя се изявява и като либретистка на мюзикъли и сценаристка на телевизионни сериали.

На някои нейни фотоси я виждаме по какъв начин язди коне. Ездата за нея не е просто занимание. И в това отношение тя е безспорен експерт.

Става шампионка на Германия по конен спорт, 66 пъти печели първокласни конни надпревари. Със и без трудности. През 30-те години цяла Германия приказва за нейния жребец Испахан .

Запалва се по ездата, до момента в който репетира някаква роля в киното. И се увлича толкоз доста, че стартира да влага всичките си спестявания в покупката на расови коне.

През целия си живот Ива Ваня е и запалена бриджорка. Но още по-интересното е, че най-предпочитаният й сътрудник на бридж шампионатите е същият оня русокос и синеок богаташки наследник Георг Щилке , за който се омъжва скрито в Лондон, само че по-късно се разделят.

В България Ива Ваня идва единствено два пъти за по няколко дни. Но постоянно в интервютата си акцентира своя български генезис, постоянно се облича в облекла, украсени с българска бродерия, обича да готви типично нашенски манджи.

Издъхва през 1991 година, малко преди да навърши 86, в дома си в Берлин. До последния си момент излъчва неугасимо предпочитание за живот, завършения и пристрастеност към заниманията. Дори на 85-годишна възраст кара колата си с превишена скорост и се залива от смях, когато приятелите й изпитват смут, че може да катастрофира.

Из „ Големите любови на българските актьори, музиканти и художници “, Венелин Митев

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР