Читател от Русе сигнализира, че навръх Деня на Независимостта, в

...
Читател от Русе сигнализира, че навръх Деня на Независимостта, в
Коментари Харесай

Сигнал: Голяма дивотия е станала навръх Деня на независимостта в Русе

Читател от Русе алармира, че точно на Деня на Независимостта, в града багери отстраняват паветата на първата павирана улица в България, оповестява Днес.бг.

" Тя се намира на улица " Славянска ", като достоверната настилка е от базалтови павета и е на 137 години. Улицата е издигната през 1880 като паветата са носени от Австрия с кораби по река Дунав. През социализма, преди визитата на Фидел Кастро в града, улицата с паветата е покрита с асфалт за броени часове, без никакво координиране с Министерството на култарата и НИНКН. Вчера, на 21 септември, по време на осъществяване на европейски план, асфалтът беше отстранен като паветата са оказаха изцяло непокътнати под асфалта. Скандалното е, че обществеността не е била осведомена преди започването на плана, че изпод има достоверния паваж. А най-вероятно и от Община Русе не са знаели какво ще се откри. Днес обаче, на 22 септември, един ден по-късно, багери стремително махат паветата и към този момент 1/3 от улицата я няма ", сигнализира жителят.









" Ул. " Славянска " има изключителна историческа стойност, освен като първата павирана улица в България, само че и също като улицата, на която се намират Търговската къща на Канети (Елиас Канети е единствения български притежател на Нобелова премия за литература и улицата е разказана в книгата му " Спасения език " ), редица търговски къщи, банки, някогашните посолства на Австро-Унгария и Италия. Перпендикулярно на улицата се намира и резиденцията на Александър Батенберг ", добавя читателят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР