Читател на Varna24.bg изпрати сигнал за проблем със сметопочистването и

...
Читател на Varna24.bg изпрати сигнал за проблем със сметопочистването и
Коментари Харесай

Читател на Varna24.bg: Възраждане 3 се превръща в гето!

Читател на Varna24.bg изпрати сигнал за проблем със сметопочистването и сметоизвозването в региона, където живее. Ето какво споделя той в коментара си:

" Пиша ви във връзка казуса със сметосъбирането в ж.к. " Възраждане " 3. На фотографията се вижда защо става въпрос и това е всекидневие. Освен, че има такава купчина боклук всеки ден, компанията която обслужва контейнерите доста постоянно ги слага на половината от платно за придвижване, с което затруднява придвижването на колите.

Надявам се да бъдат взети незабавни ограничения за решаването на този проблем в квартала, който се показва от брокерите на парцели като " желан и отзивчив ", само че в действителност е занемарено гето, оставено без никаква поддръжка ", гласи сигналът, изпратен до медията ни.

Както медията ни заяви, над 116 000 лева са наложените санкции на почистващата компания във Варна за последните три месеца, само че глобите няма да решат проблемите със сметопочистването и сметоизвозването. Необходимо е повишение на публичното схващане и гражданския надзор по този въпрос, бе изтъкнато на съвещание на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет, на което беше разисквана обстановката със сметосъбирането. В полемиката се включиха членове на локалния парламент, чиновници на Община Варна и на районните администрации, както и представители на почистващата компания.

Зам.-председателят на Общинския съвет и ръководител на комисията Христо Атанасов открои две слаби места в сметоизвозването и сметопочистването. Едното от тях е неналичието на стиковка сред огромния камион, който извозва боклука, и помощното камионче, почистващо след него към контейнерите. Другият проблем е неналичието на сензор, който да регистрира по кое време съдът е цялостен.

Новата автоматизирана система за събиране на битови боклуци работи интензивно, бе обявено по време на съвещанието. Специализираните коли вид “Норд " са на 12-часови смени, с цел да се обезпечи 24-часов непрестанен режим. Към водача ще се причисли общ служащ с оглед възстановяване хигиената към контейнерите, тъй като нерегламентираното замърсяване, даже когато съдовете са празни, остава проблем, съобщи пред съветниците Ивелина Петкова, еколог в почистващата  компания " ЗМБГ “ АД.

По думите й различен огромен проблем са едрогабаритните боклуци. Вместо два пъти седмично те ще се извозват всекидневно.

" По отношение на растителните боклуци сметопочистващата компания е длъжна по контракт веднъж седмично да ги извозва, само че ще се усили честотата на транспортиране, най-малко в летните месеци “, добави Петкова.

Над 5 000 са поставените нови съдове на територията на община Варна, като подмяната на контейнерите продължава, съобщи Тодор Колев, шеф на дирекция " Екология и запазване на околната среда “. Част от контейнерите към този момент са били обект на похищения и вандалски прояви. " Има и доста умишлени палежи. В регион " Приморски “ на 1 юни има запалени над 20 съда. Ние по контракт би трябвало в границите на 24 часа да ги подновим с нови “, сподели още Петкова.

Тя увери, че въпросът с тротоарните кошчета, при които има доста огромно закъснение в доставките, ще бъде решен.

" Проектът е утвърден. Заради повишените цени на материалите сме на стадий договаряне “, разясни екологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР