Читалище Просвета 1920“ в кюстендилското село Граница спечели наградата за

...
Читалище Просвета 1920“ в кюстендилското село Граница спечели наградата за
Коментари Харесай

Избраха най-едрата череша. Тя е с диаметър 38 мм

Читалище „ Просвета 1920 “ в кюстендилското село Граница завоюва премията за най-едра череша на 16-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил. Журито е измерило на щанда им, участващ в ревюто, череша с диаметър от 38 мм.

За най-атрактивно вешало беше несъмнено това на читалището „ Отец Паисий 1928 “ от село Багренци.

Бяха връчени награди и за най-оригинално пано, както и за изцяло показване на черешов щанд. Награди получиха най-хубавите участници в още шест категории.

Кулминацията на Празника на черешата беше нощес на площад „ Велбъжд “, когато всички посетители и поданици на града имаха опцията да се насладят на концерта на „ Легендите “.

Днес празникът е отдаден на най-малките, които ще имат опция да посетят просветителните ателиета на клуб „ Малки откриватели “ на National Geographic Kids, дружно с техните сътрудници от „ Музейко “. Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията през целия неделен ден.

За феновете на кюстендилските череши ще се показва онлайн по какъв начин се подготвя сладко от череши, което ще може да бъде опитано на място.

Но макар празничното въодушевление, производителите в Кюстендилско сигнализират за доста проблеми в бранша.

В Кюстендилския район има към 20 хиляди дка череши, само че поради несигурния пазар, ниските изкупни цени и възходящите разноски по развъждане на култивирани дръвчета, площите всяка година понижават.

Кирил Димитров, черешопризводител: „ По-миналата година изкорених 15 дка, следва да изкореним още 25 дка. Всека година оставам по 30 тона по дърветата и храним пилците. “

Голям проблем е и неналичието на сезонни служащи по черешовите полета. Работниците получават приблизително
по 60 стотинки за кг,
само че постоянно се случва да берат няколко дни и след това да не се връщат.

Цветанка Манзурова, черешопроизводител: „ Искат ни по 80 ст. до 1 лев, та по този начин или другояче не можахме да се разберем. Ето през вчерашния ден никой не пристигна, през днешния ден съм тук с трима – четирима индивида съм ги пуснала да берат. “

Тук черешите за прясна консумация се продават за 2 до 3 лв. за кг. В комерсиалната мрежа обаче, цената към момента е в пъти по-висока.

Кирил Димитров, черешопризводител: „ Търговците желаят да станат от раз милионери, от тук като му продадем черешата на 1,50 лева той желае 5-6-7 лв. да я продаде, от там магазините още… и по тази причина става по този начин, не е от производителя. “

В района се продават и доста череши за ракия, цената им е към 40 – 60 стотинки за кг.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР