Читалища фантоми получават пари от държавата и от членски внос

...
Читалища фантоми получават пари от държавата и от членски внос
Коментари Харесай

Читалищe фантом взима държавни пари и работи като кабелна телевизия в Благоевград

Читалища фантоми получават пари от страната и от членски импорт без действително да работят. За казуса алармира ръководителят на Благоевградското читалище.

Съществуват ли институции, при които думата „ читалище” попада единствено в името, само че в това време получава дотации от общината и събира членски импорт?

За едно такова читалище с име „ Виртуален свят” ни споделя Васил Новоселски, ръководител на Народно читалище „ Никола Вапцаров” в Благоевград. С сътрудника си от „ Виртуален свят” се среща всяка година при разпределение на дотациите за просвета.

Според Новоселски постоянно се стига до конфликти във връзка с разпределянето на дотациите, тъй като всеки споделя, че доста е работил. „ Виртуален свят” в действителност работи, само че не като читалище.

„ Там има набъркване на частни и персонални ползи на компания, която прави стопанска активност, т.е. кабелна телевизия, вплетена в читалищна активност и така нататък Разговарях с хора от общината, които дават отговор за тази активност, направи се инспекция и се оказа, че читалищна активност няма”, добавя Новоселски.

Наш екип ревизира какво тъкмо се случва в читалище „ Виртуален свят” – в цялата постройка не откри и намек за просвета. В читалището има единствено техника на кабелния оператор и на техниците.

Оказва се също, че всеки консуматор на кабелния оператор е и читалищен член.

На квитанцията за платена такса е обозначено, че се заплаща членски импорт, печатът също е на читалище „ Виртуален свят”.

Екипът ни се срещна с сегашни и някогашни клиенти, които не подозират, че са читалищни дейци.

Председателят на мнимото читалище отхвърли да беседва с екипа ни, а чиновниците обясниха, че не е нужно да отиваме до офиса им, с цел да платим таксата – изпращали хора по домовете.

След получен сигнал община Благоевград стопира дотацията на „ Виртуален свят”, която е била 14 хиляди лева годишно.

Общината субсидира всички шест читалища в града след показан разбор на активността им и доклад по какъв начин изразходват бюджета си.

След прекъсването на парите стартират правосъдните каузи – ръководителят на читалището – кабелен началник съди общината.

В интернет страницата на читалището не престават да се набират членове.

От Благоевград чакат и реакция на министерството на културата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР