Чистотата на кокаина в Европа става все по-висока, докато континентът

...
Чистотата на кокаина в Европа става все по-висока, докато континентът
Коментари Харесай

Доклад на ЕС: Европа е новият център на наркобизнеса

Чистотата на кокаина в Европа става все по-висока, до момента в който континентът се трансформира в център за произвеждане и доставка на опиата, а длъжностните лица се пробват да реагират.

Белгийската митническа работа ще организира конференция на 10 януари, с цел да заяви новия метод и детайлности за съдействието с холандската митническа администрация в битката с наркотрафикантите, заяви “Политико “.

В отчета се показва, че в Европейски Съюз близо 2,2 млн. души на възраст сред 15 и 34 години (2,2% от тази възрастова група) са използвали кокаин през годината преди изследването, и се прибавя, че използването и наличността на кокаин остават " високи по исторически стандарти ", което нанася удар върху петгодишната тактика на Европейски Съюз за битка с трафика и използването на опиати.

През 2020 година се следи известно понижаване на индикаторите за приложимост на кокаин в цяла Европа, само че когато прахът се уталожи след пика на ковид, предварителните данни от 2021 година сочат връщане към равнищата на приложимост отпреди пандемията.

Алексис Гьосдел, шеф на EMCDDA, съобщи, че пазарът на опиати в Европейски Съюз, в това число на кокаин, е станал " по-разнообразен и динамичен ", като добави, че " това е довело до рекордни равнища на досегаемост на опиатите, възходящо принуждение и корупция и по-големи здравни проблеми ".

Правоприлагащите органи се стремят също да се включат в битката с наличието на мексиканските картели на черния пазар на опиати в Европейски Съюз - проблем, който не е за занемаряване. В скорошен взаимен отчет на Европол и Американската администрация за битка с опиатите се показва угриженост, че " съдействието сред мексиканските незаконни участници и основаните в Европейски Съюз незаконни мрежи може да продължи да се развива ".

В отчета организациите показват, че през „ последните години конфискациите на метамфетамин и кокаин, свързани с мексикански престъпни участници, са се трансформирали в значима характерност на наркопазара в Европейски Съюз. " Картелите работят за " корумпиране " на чиновници от обществения и частния бранш, с цел да улеснят прекосяването на кокаина в блока.

Мексиканските наркокартели са печално известни с това, че употребяват брутално принуждение, с цел да преобладават на територията и да управляват веригите за доставки, и " засиленото наличие на мексикански картели в Европейски Съюз може да докара до увеличение на насилието ", се предизвестява в отчета.

Макар че напоследък в Европа бяха осъществени огромни конфискации на кокаин, в това число солидно изземване на 30 тона предишния месец, при което беше разрушен " суперкартел ", правоприлагащите органи към момента не могат да натрият носовете на нарушителите.

Едно от главните входни пристанища за незаконната търговия е Антверпен в Белгия, където управляващите се борят с потопа от бял прахуляк.

Според почитан чиновник сега няма задоволително потенциал, с цел да се изгори целият кокаин, който се конфискува.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР