Чисто нова, но въпреки това много опасна отсечка се готви

...
Чисто нова, но въпреки това много опасна отсечка се готви
Коментари Харесай

По главно шосе: Пускат нова отсечка на смъртта

Чисто нова, само че все пак доста рискова права се готви да открие страната по един от най-натоварените пътища у нас, Ботевград-Мездра.

Става дума за сектора от бъдещия скоростен път сред Ботевград и село Новачене, където трасето е построено и готово за стартиране в употреба.

В този сектор шосето е с две платна, всяко от които с по две дейни ленти за придвижване. Проблемът е, че се образува към 6-километрова права, в която няма изходи, спешни площадки или каквато и да било опция за колите да излязат от дейните ленти за придвижване.

Причината е, че платната са оградени компактно от двете страни с мантинели, в случай че липсва спешна лента и даже прием. Според специалисти по сигурност на придвижването по пътищата това основава големи опасности от произшествия. Опасността идва при положение на пътнотранспортно произшествие или аварирало МПС.

В подобен случай изключителното събитие ще се случва в дейна лента без излаз или опция за отбивка на път, който е пословично прочут с огромен трафик, в това число и на тирове от и за Дунав мост 2.

Проблемът се задълбочава и от неналичието на видимост поради завоите и високите мантинели, в случай че разрешената скорост е до 120 км/ч за леки коли и 90 км/ч за камиони. Така примерно аварирал ТИР би престоявал в дейната лента, в която доближава кола със 120 км/ч.

Според специалисти казусът е в остарелите правила и стандарти за планиране на пътища у нас, съгласно които официално нарушаване няма, защото няма заложен най-малък брой изходи или спешни отбивки за скоростни пътища, написа Телеграф.

По тази причина проектантите икономисват сходни „ незадължителни “ разноски. В същото време, в случай че този сектор се строеше във Англия, в него би имало най-малко три спешни отбивки.

Специалистите сигнализират, че в този си тип пътят, въпреки и с две ленти в посока, ще прилича на сектора в Кресненското дефиле, прочут като един от най-опасните у нас. 

Липсата на спешна лента, излаз, спешна площадка или даже прием в продължение на 6 км основава опасности от произшествия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР