Чисто, икономично, високотехнологично и дори арт. Това е бъдещето на

...
Чисто, икономично, високотехнологично и дори арт. Това е бъдещето на
Коментари Харесай

Малина Едрева: Новата RDF-инсталация ще спестява на софианци 17 млн. лв. на година

Чисто, икономично, високотехнологично и даже арт. Това е бъдещето на отпадъците на нашия град, краткосрочното бъдеще, написа във фейсбук профила си Малина Едрева – ръководител на групата ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС). 
Официално се назовава „ Инсталация за комбинирано произвеждане на сила с оползотворяване на RDF “, или така наречен 3-та фаза на „ Интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община “(първите две от дълго време работят).
Хората от кварталите към Топлоелектрическа централа „ София “, които вървяха да я видят „ онлайн “ в центъра на австрийската столица, я назовават „ Виенския цех “. Всъщност, не е виенски, нищо, че там си имат няколко такива съоръжения. Защото в европейските градове са ситуирани още над 400 такива и съседите от Белград се готвят да си създадат.
„ Нашата апаратура е проектирана от датската компания Ramboll A/S с поддръжката на Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Ramboll A/S имат проектирани 70 такива съоръжения в Европа, Съединени американски щати и Азия. Всички тези съоръжения са в огромните градове, до жилищните региони, тъй като обезпечават топлоенергия и електрическа енергия на ниски цени “, сочи Едрева.
По думите й зад този софийски план стоят напъните на доста хора - специалисти, еколози, енергетици, професори от университети, политици, кметът Фандъкова и хора от северните квартали, които желаят по-чист град, съвременно оползотворяване на отпадъците и които направиха по този начин, че да завоюва план на обща стойност 157 538 011 евро без Данък добавена стойност .

Проектът за апаратура за комбинирано произвеждане на сила с оползотворяване на RDF
Според нея след когато инсталацията стане факт, ще е чисто, тъй като отпадъците за депониране понижават под 10 на 100.  Ще е екологично, тъй като няма се отделят замърсители във въздуха.
„ Емисиите от ФПЧ от Топлоелектрическа централа „ София “ ще са с 9,6 по-малко. А тези от въглероден оксид със 7%. Ще е стопански преференциално или ще сме част от общия развой на кръговата стопанска система. Просто казано, ще произвеждаме от отпадъците 55 MW топлинна сила за 40 000 семейства и 19 MW електро сила за 30 000 семейства. Всички икономии и изгоди, които планът ще осъществя, ще бъдат ориентирани към жителите на столицата, защото по-ниските разноски ще доведат до по-ниска цена на топлинна сила (прогнозно с близо 4% по отношение на настоящата от 01.05.2020 г.) “, добавя шефката на групата на групата на ГЕРБ в СОС.
Според нейните калкулации ще се икономисват по 17 млн. лева на година от такса за депониране, която е заложена по норматив на 95 лева на звук. Отделно от това 65 млн. куб. м природен газ ще бъдат сменени с РДФ-гориво, гратис за “Топлофикация София ” ЕАД. От природния газ 16 млн. лв. на година също ще бъдат заместени с РДФ-гориво, по цени към 2020 година Ще бъдат понижени разноските за пазаруване на въглеродни излъчвания с близо 120 000 тона или над 5 млн. лева годишно. Ще се икономисат по сметките й и 11 млн. лева на година, които сега се заплащат за превоз и оползотворяване на РДФ-горивото от завода за боклуци.
„ Инсталацията ни е арт атракция, тъй като има хубав дизайн и може да се трансформира в място за толкоз доста просвета, спорт, обществени действия и каквото още градът реши. В Копенхаген могат да карат ски на своята апаратура. И това въобще не е екзотично. Инсталациите от този тип по света са огромни. Присъствието им в силуета на града е огромно, запаметяващо се и на всякъде се трансформират в градски знак, въплъщение на екологичната и културната еволюция. Тези съоръжения реализират синтез сред екологично оборудване и публичната културна нужда. Тези съоръжения брандират локациите и градовете, в които се построяват. Защо не и незабравим GOOGLE отпечатък! Проектът в София дава опция да получим място, което да се трансформира в още един знак на града – място, което се отъждествява със столицата “, сочи още Едрева.
В умозаключение тя приканва съгражданите си да не имат вяра на фалшив новините и злобарите, които настояват, че планът може да е съвременен и високотехнологичен, само че тъй като сме българи, няма да ни се получи.
„ Не вярвайте на тези, които, неведнъж по лобистки подбуди описват, че е най-добре да си караме отпадъците в частните фабрики за преправка. Не се подавайте на еколози с партийни пристрастия, които внушават, че София постоянно ще е мръсна, тъй като е в долина, а ние нямаме даденостите на Скандинавието или на Виена. Защото там всичко е допустимо, а у нас – всичко е зле. Абсурдно е! И всеки, без да е еколог, енергетик, експерт по боклуци или каквото и да е друго, може да го ревизира, тъй като има интернет и тъй като граници – няма “, обобщава тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР