Чистка в МВР осветли самият силов министър - Иван Демерджиев.

...
Чистка в МВР осветли самият силов министър - Иван Демерджиев.
Коментари Харесай

Демерджиев осветли чистка в МВР след случая с прегазените от автобус с бежанци полицаи в Бургас

Чистка в Министерство на вътрешните работи осветли самият силов министър - Иван Демерджиев. След гибелта на героите Йордан Илиев и Атанас Градев в Бургас, които изгубиха живота си при осъществяване на служебния дълг, пометени от рейс, цялостен с бежанци, десетина души са били осъдени, това разкри вътрешният министър в " Тази заран " по бТВ.

Водещият Златимир Йочев напомни по какъв начин, откакто двамата доблестни мъже от Бургас починаха, вицепремиерът посочи, че имал информация за повече от десетина гранични служители на реда, които вземат участие в трафика на хора. 

" Всеки един от тези, които имат позволени нарушавания по отношение на нещастието в Бургас, бе осъден. Някои напуснаха системата във входа на инспекциите. Сред тях са и ръководители на гранични полицейски ръководства, в това число и началник на РДГП в Бургас. Двама от тях напуснаха сами, а имаше уволнен ", съобщи Демерджиев.  

Останалите бяха осъдени съгласно тежестта на нарушаванията, тъй като не всички бяха толкоз съществени, добави той.

" Разкрихме, че не са изпълнени отговорностите първо точно да бъдат тествани на първия пункт тези мигранти, които са били в рейса. В следствие връзката по трасето е неприятна. Нямаше връзка сред Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и " Гранична полиция ", което за мен е неуместно ", разяснява вътрешният министър. 

" Най-много ме смути това, че сириецът, който е управлявал рейса, е бил арестуван, само че след това освободен и по-късно настава случая. Хората, виновни за това, си потеглиха сами от системата ", добави той.

Демерджиев разяснява следващият сериозен отчет на Съединени американски щати за България, като разгласи, че изказванията в него към този момент не са настоящи. 

" Винаги се учудвам, че проблеми, които се включват в сходни отчети, стават проблеми едвам откакто попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 година Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в отчет на друга страна, получават особена тежест. Документите не споделят нищо ново, само че има едно недоумение в тях – разяснява се, че напъните на държавното управление не са задоволителни - има забележителен растеж на разследваните лица, само че няма неоправдателни присъди ", добави той.

" Полицията превишаваше пълномощията си във връзка с жителите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива дейности, оказва помощ на хората. Тази констатация не е меродавна сега ", съобщи Демерджиев отностно констатациите за полицейски произвол.

" Темата с мигрантите важи преди втори август и съм безапелационен в това. Когато встъпих в служба, първата седмица имах диалог с турския министър и той сложи тематиката за насилието на мигрантите, които се пробват да обхванат на нашата територия. Тази тематика към този момент не се повдига в диалозите, тъй като не е настояща ", сподели вътрешният министър.

" Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – за какво не се питат другите системи – разследване, прокуратура. Защо откакто вършим хиляди проби за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, а случаите са единични, в които са установени нарушавания, никой не прави проби в другите системи? ", попита той.

Вицепремиерът разяснява и войната с брадви и сопи сред двата ромски клана в Казанлък.

" Години наред страната вместо на интегрира тези хора, тя ги маргинализира и трансформира в машини за гласоподаване. Заради това полицията беше принудена години наред да си затваря очите пред техните действия и закононарушения. Това не е първият случай – такива имаше с огнестрелни оръжия в Рогош и Нова Загора ", напомни той. 

" Полицията неведнъж е предотвратявала конфликти сред хората в Казанлък през последните месеци ", разяснява вътрешният министър за спора сред двете ромски семейства в града, който приключи съдбовно ", сподели още министърът. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР