Чиста, прозрачна вода, тишина и прохладен полъх – обикновено това

...
Чиста, прозрачна вода, тишина и прохладен полъх – обикновено това
Коментари Харесай

10 възхитителни езера, в които може да се потопите само веднъж

Чиста, транспарантна вода, тишина и ветровит лъх – нормално това са асоциациите, свързани с езерата. Но внимавайте с избора на водоем!

Майката природа е с богато въображение и ни дава чудновати, невероятни, като че ли излезли от научнофантастичен филм гледки. Колкото красиви, толкоз и рискови: токсични газове, вряща вода, серни изпарения, тези езера са най-опасните на света.

За страдание, някои са станали такива поради човешка интервенция. Ето го листата с езера, в които не ви предлагаме да се къпете.

1. Езерото Карачай (Русия)

Водоемът в югозападния регион на Русия, покрай границата с Казахстан, е считан за най-опасното място в света. Езерото служи като склaд за нуклеарни боклуци на един от най-големите съветски фабрики за произвеждане на нуклеарно оръжие. В езерото има задоволително радиация да убие човек след час престой на брега му. През 1968 година, заради засушаване, езерото пресъхва и разнася радиоактивен прахуляк, облъчвайки повече от половин милион души в региона.

2. Езерото Киву (между Конго и Руанда)

Макар видимо да наподобява умерено и красиво, Киву е едно от най-опасните езера на планетата. На дъното си езерото събира вулканични газове, които могат да изригват даже при най-лекия земетръс или вулканична активност. В резултат всичко към езерото ще бъде изцяло унищожено, безапелационни са учените. Около Киву живеят повече от 2 милиона души, които са в евентуална заплаха.

3. Езеро Рупкунд или Езерото на скелетите (Хималаи)

Намиращо се в една от най-отдалечените точки на Хималаи, на повече от 5 хиляди метра надморска височина, езерото Рупкунд крие мистериозна загадка. През 1942 година там е направено ужасяващо изобретение – стотици човешки скелети, пръснати в единия завършек на езерото. Според антрополозите, става въпрос за останките на повече от 500 души. Как тъкмо тези хора са намерили гибелта си, на това затънтето място, остава мистерия.

4. Eзерото Подкова (САЩ)

Разположено покрай град Мамот Лейкс, Калифорния, дано сантименталното му име не ви заблуждава – езерото Подкова е спокоен палач. Въглеродният двуокис в околната почва е близо 100 пъти над нормата, което прави даже застояването там рисково за живота и здравето ви. През 2006 година трима души откриха гибелта си, поради въглеродния двуокис, натрупал се в пещера, в която туристите се подслонили.

5. Езерото Ниос (Камерун)

През 1986 година езерото Ниос изхвърля огромен облак от въглероден двуокис, който задушава смъртоносно 1700 души, живеещи наоколо. Езерото се намира във вулканичен кратер, който изпуска задоволително въглероден двуокис, с цел да трансформира водата му в киселина. След случая е сложена тръба, която да води вода от дъното на езерото до повърхността, с цел да може въглеродният двуокис да се отделя последователно и в безвредни количества.

6. Врящото езеро (Доминиканска република)

Името е задоволително красноречиво. Това езеро в действителност безусловно ври. Температурата на водата му е шокиращите 92 градуса. Естествено, къпането е строго неразрешено, в случай че не държите да се сварите жив. От научна позиция всичко е просто и ясно – езерото се намира в кратера на вулкан, който поддържа високата му температура.

7. Езерото Гафса (Тунис)

Най-странното нещо в езерото – това е неочакваната му поява посред сухата пустиня през 2014 година. И до през днешния ден изникването му остава същинска тайнственост. Едно от вероятните пояснения за този феномен е земетресение, с помощта на което няколко милиона кубически метра подпочвени води се оказали на повърхността. Разбира се, езерото незабавно става туристическа атракция. Въпреки опасенията, че езерото може да е нечисто, даже радиоактивно, то остава свободно налично. Първоначално езерото е с чиста, транспарантна вода, която последователно потъмняла и трансформирала цвета си.

8. Eзерото Кава Иджен (Индонзия)

Запознайте се с най-киселинното езеро в света. Намира се в кратера на вулкан Кава Иджен, който към момента е деен. Нежни тюркоазени води, гореща вода на повърхността, зноен гибелен метан и сяра и в допълнение мистериозно синкаво зарево нощем. Въпреки това повече от 200 миньори всеки ден работят измежду токсичните изпарения, с цел да добиват сяра от кратера на вулкана.

9. Езеро Натрон (Танзания)

Едно от най-странните езера в света. Не единствено поради блестящо аления цвят на водата му. Натрон е смъртоносно. Буквално. Всяка животинка, докоснала се до водите му се трансформира в камък. Това се дължи на извънредно високата алкалност на водата, плюс огромните равнища на сода и сол. В резултат кожата и очите на животните, които се допрян до водите на езерото, се разяждат, а телата им калцират. Мумифицирани скотски тела могат да бъдат видени на всички места към езерото.

10. Езерото Ракшастал (Тибет)

От санскритски „ ракшастал “ безусловно значи „ езеро на демона “. То е толкоз солено, че в отровните му води не оцеляват никакви растения и животни. Езерото се намира в непосредствена непосредственост до сладководното езеро Манасаровар. Според будистите Манасаровар е във формата на Слънцето и въплъщава светлината, а Ракшастал е във формата на Луната и въплъщава мрака.

* За заглавна фотография избрахме едно не толкоз рисково, само че извънредно извънредно и красиво езеро – Хилиър в Австралия. То впечатлява с розовия цвят на водите си. През 50-те години на предишния век екип от учени се заема да го изследва с вярата, че ще открие в солените му води необикновен тип водорасли, които биха придали този необикновен цвят. Пробите обаче не съдържали такива водорасли. Така, повода за цвета на водите му си остава мистерия. Според локалните вярвания, в случай че езерото изгуби розовия си цвят, нещо извънредно ужасно ще сполети света.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР