Чист въздух за здраве“ беше темата на кръгла маса в

...
Чист въздух за здраве“ беше темата на кръгла маса в
Коментари Харесай

Антон Тонев: Обединените усилия на институциите, медицинските специалисти и обществото могат да доведат до реални резултати в опазването на чистотата на въздуха

„ Чист въздух за здраве “ беше тематиката на кръгла маса в Народното събрание.

Форумът е под патронажа на Комисията по опазването на здравето и е по самодейност на Сдружение „ Въздух за здраве “ и лекарската мрежа към него.

Председателят на Комисията по опазването на здравето доцент доктор Антон Тонев, който откри кръглата маса, означи, че концепцията за нея е била подбудена от обществената значителност на този въпрос и нуждата от провеждането на необятно публично разискване с всички заинтригувани органи. Вярвам, че точно обединените старания на виновните институции, медицинските експерти и българското общество могат да доведат до действителни резултати при образуването на нужните политики в региона на опазването на чистотата на въздуха в България, акцентира той. По думите му изследванията на интернационалните организации недвусмислено удостоверяват значимостта на тази тематика.

Антон Тонев цитира данни на Световната здравна организация, съгласно които в България умират 15 хиляди души годишно в резултат на нечист въздух, който е най-сериозният екологичен и здравен проблем в Европейски Съюз. По оценка на Европейската организация за околна среда всяка година той провокира преждевременната гибел на към 400 хиляди души в Европейски Съюз, като България е една от страните с най-вече смъртни случаи, свързани със замърсяването на въздуха в Европейски Съюз, означи доцент Тонев.

Като доктор решително мога да заявя, че неприятното качество на въздуха е един от главните рискови фактори за развиване на хронични болести, в това число исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, онкологични болести, които са и водещите в структурата на болесттите в България, уточни ръководителят на Комисията по опазването на здравето.

Антон Тонев означи, че кръглата маса цели да се слагат на разискване съществуващите проблеми и провокации, както и да се потърсят опциите за своевременното запълване на нормативната празнина в настоящото законодателство във връзка с качеството на въздуха и за правене и въвеждане на дълготрайни и поредни политики за чист въздух, в центъра на които да бъде сложено публичното здраве. Искрено се надявам, че с днешния конгрес ние ще спомогнем за възстановяване на информираността на обществото във връзка с значимостта на чистотата на въздуха и ще допринесем за по-доброто взаимоотношение сред държавните институции, медицинските експерти и неправителствения бранш в България, сподели още той.

Фактът, че през днешния ден Комисията по опазването на здравето в Народното събрание е хазаин на това събитие, е доказателство за нашата ангажираност и готовността ни за съответни стъпки и разискването на нужни законодателни начинания за разрешаването най-малко на част от проблемите със замърсяването на въздуха, акцентира при откриването на форума заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев. Чистотата на въздуха е международен проблем, който притегля вниманието на специалисти, еколози, лекари и научни служащи и търси своя отговор, уточни той. Влошеното качество на въздуха има изключително въздействие върху човешкото здраве и по тази причина е извънредно значимо тематиката да се разисква непрекъснато и в необятен формат като днешния, сподели Никола Минчев.

Заместник-председателят на Комисията по опазването на здравето и ръководител на Сдружение „ Въздух за здраве “ доктор Александър Симидчиев уточни, че въздухът е виновен за 50% от персоналното ни здраве и към 25% от здравето на планетата ни. Той цитира данни от преди две години, съгласно които България е на 8-о място в Европа като брой умряли вследствие от замърсяването на въздуха и на второ място на база глава от популацията. Всички хронични незаразни болести биват повлияни от въздушното замърсяване, означи доктор Симидчиев.

На кръглата маса бяха разисквани следствията за здравето от влошеното качество на въздуха и въздействието на казуса върху средата на живот. Представено бе и изследване измежду пациенти за степента на осведоменост за последствията от мръсния въздух. Здравните експерти от организацията приканиха за дейни дейности на законодателната и изпълнителната власт в битката против замърсяването на въздуха в страната, като показаха съответни рекомендации за надграждане на националните стратегически здравни документи и законодателството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР