Чист понеделник“ – това е първият ден от Великия пост.

...
Чист понеделник“ – това е първият ден от Великия пост.
Коментари Харесай

„Чист понеделник“ – първият ден от Великия пост: Какво да направите днес

„ Чист понеделник “ – това е първият ден от Великия пост. На този ден домакините измиват съдовете от блажните храни, тъй като през идващите седмици ще готвят единствено постни ястия, без скотски артикули. Почиства се и домът. А всичко това е знак на чистотата, душевна и телесна, в която би трябвало да живеят християните, изключително през Великия пост в очакване на Христовото възкресение.

На този ден се счита, че хората са пречистени физически и духовно.

Чистият понеделник е увещание, че би трябвало да стартираме Великия пост с положителни планове и предпочитание да почистим духовния си дом. Чистият понеделник е ден на непоколебим пост за източните католици и източноправославните, в това число самоограничение освен от месо, само че и от яйца и млечни артикули.

„ Чист понеделник “ – първият ден от Великия пост

На „ Чист понеделник ” младите мъже, събрани на групи, подгонват бездомните градски кучета и ги въртят мощно за опашките. След като ги пуснат, те са толкоз уплашени, че побягват и не се връщат повече в града. С това се цели прогонването на бяса от хората и от културното пространство на града, което е част от обредността на празника. То добавя всички тези дейности, с които се реализира очистването. Така се очиства цялото културно пространство – домът, градът и персонално индивидът.

От „ Чист понеделник ” стартират най-дългите пости, които не престават седем седмици, и по тази причина се назовават „ Велики ”.

Така, както и цялата седмица, предшестваща Възкресение. От този ден се резервират редица забрани, които са изключително годни за първата, третата и последната седмица на поста. През това време не се позволява половото другарство сред мъжа и дамата. А през останалите дни на поста единствено в сряда и петък, както въобще през годината. През целия Велик пост не се позволяват венчавките, а през първата седмица и помените. Тези забрани не включват работата на полето, защото настава най-усилният сезон по обработката на лозята.

Днес вечерта, както и в идващите дни – вторник, сряда и четвъртък, на първата седмица, се чете по една четвърт от Великия покаен канон на свети Андрей Критски.

Това е най-дългата религиозна ода в православното богослужние. Тя се извършва изцяло единствено вечерта в сряда на петата седмица от поста. Съдържанието е покайно и кара читателя или слушателя да се замисли за своята прегрешение и да се обърне към Иисус Христос за амнистия на греховете си.

Днес се празнува и паметта на свети Кирил Йерусалимски.

Той произхождал от Палестина. Родил се в към 315 година в Йерусалим. Бил ръкоположен за духовник в светия град, който след разрушаването му от римляните в 70 година носел името Елия Капитолина. А в тогавашния основен град на Палестина Кесария свещеник бил Акакий, еретик-арианин. Той съумял да прогони и заточи епископа на Елия (Йерусалим) Максим, а след него и свети Кирил, който го заместил. Причината била, че свети Кирил защитавал православната религия, открита на Първия космополитен събор в 325 година

С декрет на императора-арианин Констанций светителят бил пратен в заточение в Тарс, който е родният град на деятел Павел, в Киликия. Завърнал се при император Юлиан Отстъпник и почнал да се грижи за паството си, само че идващият държател Валент още веднъж изпратил свети Кирил на изгнание за цели 11 година Подобно на съвременника си свети Атанасий Велики и той прекарал в заточение множеството от времето си като йерусалимски свещеник. Завърнал се в Йерусалим едвам при император Теодосий Велики. На Втория космополитен събор в Цариград, в 381 година, свети Кирил сполучливо защитил православното обучение.

Светият свещеник бил толкоз грижлив овчар, че по време на огромен апетит събрал и продал църковните скъпоценности, с цел да бъдат изхранени всички бедстващи хора. През време на неговото епископство на 7 май 351 година в Йерусалим станало отлично предсказание – в небето се появил Христовият кръст.

Свети Кирил оставил скъпа поредност от огласителни, т.е. въвеждащи във вярата слова (общо 23), които произнесъл през Великия пост и Светлата седмица (след Великден) на 348 година, в йерусалимския храм „ Възкресение Христово “. С тях готвещите се за кръщение се вкарват в главните учения на християнската религия и нравствеността. Стойността им е неизмерима, тъй като създателят ловко показва цялото богослужебно благосъстояние на Църквата. Светителят се упокоил в 386 година

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР