Чирпан. Огънят, който палим всяка година на тази дата, е

Чирпан. Огънят, който палим всяка година на тази дата, е ...

Вицепрезидентът Илияна Йотова: За личности като Яворов часовникът само механично отмерва времето.

Чирпан. "Огънят, който палим всяка година на тази дата, е символ на вечно горящата душа на революционера, поета, човека Яворов. Той е символ и на присъствието му днес. За личности като Яворов часовникът само механично отмерва времето. За личности като Яворов животът няма начало и край, защото е подвластен на вечността." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в събота вечерта на тържествена церемония в Чирпан по повод 140 години от рождението на поета, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Станахме председатели на Съвета на ЕС. Днес, когато се радваме, че нашите европейски партньори ни припомнят славното ни минало, победните ни битки, богатата ни култура, е още по-важно ние да имаме това самочувствие и гордост. Защото го заслужаваме и заради паметта на личности като Яворов", отбеляза вицепрезидентът. По думите й творецът, превеждан на тринайсет езика, не се поддава на превод, защото мисълта и чувствата са по-силни от думите. "Да преведеш Яворов, означава да живееш в неговия свят, а това не е никак лесно", подчерта Илияна Йотова.
Вицепрезидентът поздрави гражданите на Чирпан, които за 50-и път организират Яворовите януарски дни. "Така се пази родолюбие, така се сплотяваме като народ, така предаваме паметта за Яворов на следващите поколения", убедена е Илияна Йотова. "За децата беше тревогата на поета, която изплака в стихотворението "В часа на синята мъгла", подчерта вицепрезидентът пред събралите се десетки граждани, сред които и много деца и млади хора. Според нея именно това тържествено събитие трябва да прикове вниманието на медиите и на представители на всички институции.
По думите на вицепрезидента в сложната си и противоречива душа Яворов изговори най-нежните стихове за любовта, изпя най-романтичните песни за нашите битки и националния ни идеал. "Неговите стихове разбиват клишетата. Трудно е да посочиш кое е любимото ти стихотворение, защото любими са всички и винаги намираш своята мисъл или своя стих", отбеляза Илияна Йотова.
След приветствието си вицепрезидентът запали огъня на Яворовата поезия пред паметника на поета. По-късно присъства на поетична Яворова вечер, на която в етюди ученици пресъздадоха най-емблематичните моменти от живота и творчеството на поета. Връчена бе Националната Яворова литературна награда на поета Иван Цанев.
По-рано през деня вицепрезидентът се включи в традиционното факелно шествие от къщата-музей "П. К. Яворов" до паметника на поета. Преди това Илияна Йотова разгледа родната къща на Яворов и проведе среща с кмета на община Чирпан Кичка Петкова.

Източник: focus-news.net