Чирен не подсигурява значимо количество газ. Очакванията ми са около

...
Чирен не подсигурява значимо количество газ. Очакванията ми са около
Коментари Харесай

АИКБ: Битовите потребители на газ може да усетят увеличение от 10-15%

Чирен не подсигурява значимо количество газ. „ Очакванията ми са към 140-150 лв. за мегаватчас цена на газа за декември. Битовите консуматори на природен газ може да усетят нарастване от 10-15% “.

При топлинната сила резултатът ще се забави. Това съобщи Румен Радев от АИКБ за „ Твоят ден “.

Според него колкото по-малка сума се преразпределя от страна на енергийния бранш, толкоз по-ограничени ще са обезщетенията. „ Затова възроптахме против високите прагови равнища от 180 лв. на централите ни за изземване на запас оттова. 1/4 от създадената електрическа енергия изнасяме на открито и по тази причина може да се каже, че сме фактор. 2023 година ще бъде рекордна в това отношение “, разкри той. И добави, че това е добре поради постъпленията в бюджета, които разрешават да се изплащат обезщетения.

„ 2023 година е доста значима за енергетиката, тъй като би трябвало да се направи актуализация на проектите „ Климат - енергетика “, на енергийната тактика “, уточни Радев.

Икономистът Евгений Кънев от своя страна изясни, че сега сме очевидци на резултатите от лятото - от една страна имаме огромен срив на тържищата на газ. „ От друга страна цяла Европа си зареди хранилищата със безценен газ, който в този момент ще би трябвало да употребява. „ Булгаргаз “ прави микс и в него дружно с евтиния идва и скъпия газ, тъй че цената на интернационалните пазари не може да е същата като у нас “, уточни той.

Според него настоящата цена на газа е като преди войната - 123 лв. и 87 стотинки. „ Не може да се каже какъв брой ще плащаме за отопление, тъй като цената зависи от голям брой фактори “, регистрира Кънев.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР