Чиновниците у нас получиха неприятна финансова новина.Заплатите в администрацията ще

...
Чиновниците у нас получиха неприятна финансова новина.Заплатите в администрацията ще
Коментари Харесай

Заплатите на чиновниците остават без промяна

Чиновниците у нас получиха неприятна финансова вест.

Заплатите в администрацията ще останат без смяна при започване на 2023 година А дали ще има покачване по-нататък през идната година ще зависи от това дали ще има постоянно държавно управление и какви политики ще предложи на Народното събрание, написа " Труд ".

Законът за бюджета за 2022 година да бъде продължен и през първите месеци на 2023 година, реши икономическата комисия към Народното събрание като одобри на първо четене плана, импортиран от служебното държавно управление. Това значи, че няма да има нарастване на заплатите в администрацията, а всички съществени параметри от бюджета за актуалната година ще продължат да работят. Но сред първо и второ четене на законопроекта депутатите имат право да създадат промени и могат да усилят някои обществени заплащания.

Засега за 2023 година е в действие “швейцарското предписание ” за нарастване на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от растежа на междинния застрахователен приход за миналата година. По тази формула изчисленията демонстрират, че от 1 юли 2023 година пенсиите би трябвало да бъдат увеличени с 12%, а минималната пенсия да стане 523 лева Засега плановете са оптималната пенсия да остане 3400 лева през цялата последваща година. Депутати от разнообразни партии обаче към този момент са внесли оферти за нови правила за увеличение на пенсиите през идната година.

С удължаването на бюджета минималната заплата също би трябвало да остане без смяна в размер на 710 лева Но Народното събрание може да реши минималната заплата да бъде увеличена. Удължаването на бюджета резервира и размера на детските, които получават родителите с ниски приходи. В плана на Министерски съвет за удължение на бюджета особено е посочено, че ваучерите за храна и през 2023 година ще останат в размер до 200 лева на месец.

Депутатите от икономическата комисия разгледаха и предлагането на Божидар Божанов от Демократична България ваучерите за храна да станат електронни, като се планува гратисен интервал, в който да може да се употребяват хартиени и електронни ваучери. Предложението беше отхвърлено от комисията, тъй като няма да докара до някакво облекчение за самите служащи, а контролът от страна на данъчните ще стане по-труден.

Икономическата комисия одобри и предлагането на Министерски съвет свръхпечалбите на компании в областта на преработката на петрол, в областта на газ и въглища да бъде облагана с нов налог от 33%. Разчетите обаче демонстрират, че от това в хазната ще влязат единствено 72 млн. лева годишно, което не е задоволително, с цел да продължи отстъпката от 25 ст. на литър гориво, пише standartnews.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР