Чингис хан обединява монголските племена и създава огромна империя, която

...
Чингис хан обединява монголските племена и създава огромна империя, която
Коментари Харесай

Къде се намира гробницата на Чингис хан?

Чингис хан сплотява монголските племена и основава голяма империя, която се простира от Тихия океан до Украйна по времето на неговата гибел през 1227 година

Неговите наследници пък съумяват да завладеят и нови територии.

Любопитен факт от историята е, че местоположението на гробницата на Чингис хан не е известно и е малко евентуално да бъде открито скоро.

Нещо повече - има доста хора в Монголия, които избират гробът на Чингис хан в никакъв случай да не бъде открит, защото именитият държател през днешния ден се възприема с съвсем религиозно страхопочитание, написа електронното издание Live Science.

Една от вероятните хипотези гласи, че Чингис хан е бил заровен в източната монголска провинция Хентай, където е роден.

Историческите извори обаче не дават никакви съответни доказателства или най-малко улики къде би могла да е гробницата на Чингис хан или по какъв начин е изглеждала. Изследователите са употребявали сателитни изображения, с цел да търсят гробницата, като вследствие на тези изследвания са разпознати разнообразни археологически остатъци, само че не и самата гробница на Чингис Хан.

„ Тайната история на монголите “ е неизвестен текст, написан относително скоро след гибелта на Чингис хан. В него също не се загатва гробницата му, само че се загатва, че през 1227 година той „ се е възнесъл на небето “.

В текста обаче се показва, че Чингис хан е изпитвал мощна духовна връзка с Бурхан Халдун - свещена планина в провинция Хентай. Легендата гласи, че в детството си Чингис е употребявал планината, с цел да избяга от врагове, които го преследват.

Текстът цитира самия държател, който споделя: „ Всяка заран ще придавам жертва на Бурхан Халдун, всеки ден ще ѝ се апелирам. Потомството на моето поколение би трябвало да помни това и да прави същото! “ Афинитетът, който Чингис хан е изпитвал към тази планина, води до разумния въпрос дали е бил заровен там, само че до момента не е открита гробница.

Когато умира на към 67-годишна възраст, Чингис хан и неговата войска водят военна акция против тангутите в сегашен Северозападен Китай. Това може да е затруднило връщането на тялото му в Монголия, считат някои историци.

Той може да е бил на към 500 километра от актуалната монголска граница. Допуска се, че монголците по това време може да не са имали знания за техниките за балсамиране и може да са били принудени да погребат Чингис хан другаде, тъй като не са могли да пренесат в точния момент тялото му в Монголия.

Възможно е останките и гробницата на Чингис хан да се намират в региона на Ордос в Северозападен Китай.

Венецианският откривател Марко Поло, живял от 1254 до 1324 година и прекарал към 17 години в Китай, твърди в своите пътеписи, че 20 000 души, които са знаели за местоположението на гробницата, са били убити в опит да резервира местоположението ѝ в загадка. Историите на Поло са записани от писателя Рустикело да Пиза, чиято книга е оповестена към 1300 година.

Марко Поло обаче написа десетилетия след гибелта на Чингис Хан. Освен това точността на някои от останалите изказвания на венецианския странник, да вземем за пример това, че Кублай Хан - внукът на Чингис, е назначил Поло за длъжностно лице, се разисква с известно подозрение от актуалните историци.

Така че няма никакви доказателства за достоверността на неговите разкази за гробницата на Чингис хан.

Издирването ѝ продължава до ден сегашен, само че към този момент местополжението ѝ остава обгърнато в митове и мистерии.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР