Чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България,

...
Чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България,
Коментари Харесай

Който обгърне вековния чинар в двора на църквата в Златолист, ще се излекува

Чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България, който има толкоз дълго стебло, което като че ли се протяга към гроба на Преподобна Стойна. Това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с водещ Ася Александрова журналистът и откривател на сакралната българска история Асен Асенов. 

“Бих желал да стартира с емблематичното създание, което въплъщава Златолист, това е Преподобна Стойна. И защото имах щастието да познавам дамата, която е затворила клепачите на Преподобна Стойна, баба Марийка, тя я наричаше Преподобието и аз от 11 години я назовавам Преподобието. Златолист е едно доста забавно сгушено място. Но малко хора знаят в действителност, че под селото минава голям поток минерална вода. Това е една дъга, която идва от Велинград, минава през редица села и излиза на Рупите, където баба Ванга е казвала, че Преподобието е 5 пъти по-силна от нея. Целият този район е извънреден, освен като исторически нравствен монумент, като исторически духовно място, само че е и енергийно мощен от позиция на богатствата, които дава. А точно топлата минерална вода, сухият климат, който лекува астма и белодробни болести и изобщо целият този район, който е избрала Преподобието да остане точно в тази църквичка е извънредно мощен. И предлагам на всички хора да намерят време, да помислят за българския дух и просвета и да отдадат респект, като дойдат точно в Златолист ", разяснява журналистът.

Преподобна Стойна е живяла в двора на църквата “Свети Георги "

" Не на вятъра чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България чинар, който има толкоз дълго стебло, което като че ли се протяга към гроба на Преподобна Стойна. А пък в църквичката, на мраморната плоча с двуглавия орел, за жалост тя е открадната, оригиналът го няма. Но силата е голяма, доста огромна. Именно там уважаваната от мен и за жалост към този момент починала баба Марийка споделя, че я е виждала да левитира, да се подвига над земята ", изясни той.

Стенописите в църквата " Свети Георги " не наподобяват на никои други, тъй като:

" Това е дело на един доста необикновен занаятчия, тъй като вътре, в случай че се качи човек по вътрешната стълбичка, първо вратата е надупчена от патрони още от времето на Османското робство. В дясно по дървената стълбичка нагоре ще види демон с арбалет, ще види неща, които са нетрадиционни за християнството, с цел да бъдат сложени на други места в България. Аз съм обиколил извънредно доста църкви, гледал съм доста фрески, само че това, което го има в Преподобна Стойна - демон, с опрощение, да уринира в локал, демон да кара индивида да тегли каруца, има го единствено там. На времето, ще отворя една скоба, на времето хората не са можели да четат и пишат и по тази причина църквите са толкоз изографисани, с цел да може, като влезе някой да споделя и на младите, и на тези, които се вкарват в християнството, какво в действителност се случва ".

Някога Златолист е основано като чифлик, който по-късно се е увеличен в село, което получило името Долна сушица. Местните поданици се занимавали най-вече с кираджийство и превозвали руда и обработено и необработено желязо. Името Златолист селото получава през 1951 година и то е обвързвано с главния тогава занаят на неговите поданици, а точно развъждането на тютюн. Хората идват в Златолист освен поради църквата “Свети Георги ", само че и поради предшественичката на Ванга Преподобна Стойна, която е живяла в двора на църквата и е помогнала, и се оказва, че оказва помощ на доста хора. 

“Самото място Преподобна Стойна го избира, когато пътува към този момент към Сандански, тогава градът се е казвал Свети гадател. И взема решение, защото тя още на 16 години получава привидение от Свети Георги, това е светецът съгласно всички притчи досега, съгласно всички свидетелства - това е точно светецът, който я направлява и посредством който тя съумява да лекува всички заболявания. Та лекува камъни, плеврит с билки, какво ли не. И яде извънредно малко - трохи и плодове. И баба Ванга споделя за нея, че Преподобието е по-висша ".

Множество поклонници идват в с. Златолист с вярата Бог, Свети Георги и Преподобна Стойна да чуят молитвите им за излекуване, рожба, работа, фамилни и други житейски проблеми. Смята се, че всеки, който обгърне вековния чинар в двора на църквата ще се излекува, а който се люлее на вързаната на него люлка - ще се изцери от неплодородие. По 1300-годишното извънредно огромно дърво могат да се видят стотици прегънати листчета с стремежи, пъхнати на всевъзможни кътчета по него.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР